od cejn » 17. 08. 2023 11:05
Včera byly bouřky lokálně opravdu silné a bylo jich víc, ale pořád to zasáhlo jenom část území.
Dnešní článek na In-počasí to vidí asi dost jednoduše a zkresleně:
"Včera se u nás vyskytly další silné bouřky. Tentokrát se tvořily na celém území."
Zvyknul jsem si, že meteorologové nemají cit pro přesná vyjádření, ale někdy je to fakt nesmysl, jako říct, že včerejší bouřky se tvořily na celém území.
Zaregistroval jsem, že z "nížin" to nejvíc odnesla Praha, jinak často hory, Jeseníky to chytly hodně, o něco méně Krkonoše a okolí.
Tyhle bouřky jsou problém, protože nepřináší větší plošnější zálivku, vysoké úhrny přes 30 mm, ale i těch míst kde spadlo třeba 10 mm není moc hodně a ty teploty... Jednotky mm v těchto teplotách nic neřeší. Chtělo by to vlhčí podzim bezesporu.
... https://1iq.cz/img/jP5Xx/C8h9f.png
Myslí si někdo jako já, že rekordně teplé vody kolem Evropy by mohly přinést nadprůměrné srážky na podzim? Se štěstím i v ČR, ale někde blíž k moři je to asi vysoce pravděpodobné. Z teplé vody bude vysoká vlhkost hlavně při čitelnějších ochlazení. Problém ČR bude spíše, jestli sem vlhkost dojde, ale i tak čekám spíše deštivější podzim a doufám, že nebude tak často vítr a srážkový stín.
PS: Výpočet Aladina teď "plivnul" bouřky defakto jenom na Moravu/Slezsko, už to tam jde od Slovenska. Čechy jsou asi téměř ze hry a teď si užijeme ještě další řádku velmi teplých dní, ale pro změnu pod vlivem tlakové výše... Vidím to na slušné usychání, snad to napraví podzim.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.