Bouřlivá noc v jižní polovině území za námi, přesně jak jsem očekával, noční pásmo přešlo přes stejné území jako to dopolední a to navzdory předpovědím typu Aladin. Nejvíc z toho vytěžilo krom jihu Čech ale i Valašsko, kde se celkové úhrny také pohybovaly 60-80 i více mm. A nejvíc se mě jeví, že dostala oblast mezi Třincem a Jablunkovem směrem na V, nicméně je to dost řídce obydlená oblast, tak to není tak přitažlivé a okouzlující, jako zatopené ulice v Budějicích.
My dali včera 6 mm a dnes 5 mm , opět ani jeden úhrn stále nepřekonal přeháňku z května. A nejhořčeji se mi dívá na statistiku bouřek, vypadá to, že bouřková sezóna skončila u nás 24.7. Jelikož září se posledních 10 let bouřkově už nepředvedlo nijak, vypadá to tak, že jsme letos měli nejchudší bouřkovou a srážkovou sezónu za dob mého měření. Říkám si, jestli je to smůla, nebo štěstí, než mít 2x do měsíce na zahradě nějakou pohromu, jako voda dobrý, ale za jakou cenu, k čemu by mi byla neustále dobitá zahrada..
Předpovědi se srážkově komplikují, ani bych se nedivil, kdyby tady sotva dopršel srážkový normál za srpen . A letos bych si na vlhké září, jako bylo loni, úplně nevsadil. Každopádně shodou okolností v pondělí odjíždíme pryč vocaď nebo budeme projíždět v alpách v místech, kde má jen za pondělí napršet kolem 200 mm srážek, jsem zvědav, jestli letos uvidím poprvé i nějaké louže na trávníku .
Edit: jéminkote tak jen za dnešek tam napršelo 380 mm , to tady není ani za rok a půl.