Ahoj, děkuji Ovarovi za zajímavý rozbor srážkoměrných stanic v Prostějově, wunderground sice nesleduji, ale vzhledem k tomu, že stanice ve Vrahovicích, které jsou ode mne 3km naměří 191mm, a já 199mm, tak to zase takový rozdíl není. Vemte v potaz, že v centru sice stanice jsou, ale hodně záleží na tom, kde kdo má umístěna srážkoměrná čidla. Doteď si vzpomínám, když jsem měl ještě svou první srážkoměrnou stanici, kde jsem měl srážkoměrné čidlo umístěno za květináčem byť 20cm od něj, tak jen blbý květínáč v blížkosti udělá sakra zkreslení a já se divíl, proč měřím tak málo. Teď mám čidlo umístěno na zábradlí, které v širokém okolí není nijak stíněno, chráněno a ovlivněno (kdyby tu šly vkládat aspoň ty blbé fotky, tak vám to tu klidně vložím), desítky metrů kolem čidla nic nemám, ani strom, ani zeď, ani květináč, ani plot, ani střechu, prostě nic, jen otevřené prostranství, které je ve 3 patře na terase logické. A najednou jsem zase obviňován, že měřím moc.
Podle mne na tom wundergroundu není uvedeno, v jakých podmínkách ty stanice v centru měří a zda tam není nějaké zkreslení, protože tady v centru je poměrně hustá zástavba a dvorky jsou většinou malé či minimalistické, domy vysoké a pak stačí jen trochu větší sklon deště a někdo třeba naměří třetinu toho co já.
Odchylkách se můžeme bavit jedině v případě, že budou všechny stanice umístěné ve stejných podmínkách, nikoliv někde dva metry od 30m vysokého baráku, což není můj případ. A jestli Ovar četl můj příspěvek opravdu důkladně, což jako asi ne, tak by ho mělo do očí praštit, když za poslední srpnovou pentádu do volně stojícího 10l kýblu, který byl prázdný, napršel prakticky do plna. To je prakticky stejné, jako kdybych měl ten plastovej srážkoměr. Já už nevím, jaké lepší měření bych jako měl mít.
Ale již dnes podruhé děkuji Ovarovi za super dovolenkový report, to měl být článek do místních novin, určitě bys vyhrál první cenu
já se tak nasmál, až mi tekly slzy, protože představit si Ovara jak v žabkách běhá na sněhu....
Jinak ano Godlik má vzhledem k výkonu FVE, dobré úhrny, ale to je způsobeno hlavně tím, že jednak v Čechách ten Oskar svítil letos podstatně více, než tady na Moravě, ale hlavně, že nemá zatím žádnou pozorovací řadu. Já už můžu porovnávat s rokem 2022, a ten rozdíl ve výrobě činí 20% v neprospěch roku 2023, což je hodně. Zatím se Godlik opájí tím, jakou má úžasnou výrobu, ale až delší výrobní řada ho uvede zpátky do reality.
Souhlasím s Meteoweather (přeji kolegovi pěknou dovolenou), že letošní průběh září zatím výhledově připomíná rok 2016, s jiným rokem bych to ani moc nesrovnával, protože jaký bude zatím říjen, to je ve hvězdách. Třeba v roce 2008, kdy tady dělali rekonstrukci náměstí, byl říjen slunečný a teplý se suchým luftem a teplotami okolo 24st. ještě po 20.10. a v Čechách byla NO a zima a já chodil v kraťasech večer na volejbal. Tohle se nezapomíná, protože tato anomálie mi utkvěla v paměti, i když jsem tenkrát ještě nic neměřil.
Rok 2016 mám však v lepší pamětí. To jsme v září byli v Ceriale Ciribi a vrátili se a já byl překvapen jeho krásným koncem. Ještě jsme s kolegou stihli odehrát dva zápasy na antuce. 2.10. však vše utla studená fronta a zbytek října propršelo, nebo bylo zataženo s NO a tím měl člověk venku utrum.
Naopak nejslunečnější říjen za minimálně dekádu byl před dvěma lety. NO přišla až se začátkem listopadu.
Daz se diví, jako Alenka z říše divů, nad zaseklými nížemi. Jako by tady za srpen nebyly seklé dvě, co stály pěkných pár dní na místě.
Takže teď je v osudí Španělsko a Řecko.
Naštěstí to u nás bylo relativně bezeškod.
CIAO.