Ahoj, zdravím kolegy z milovaného Gargana, kde se vůbec nic nezměnilo. Krajina stále zelená i přes neustálé sluníčko, kousek za Termoli dokonce lidé vypalovali trávu a různé klestí.....
, ale přitom tu nic nechytlo.
I letos zde máme krásné počasí, pro někoho nudné, pro mne však skvělé skoro jasno s teplotami 29-31st., dovádění v moři s dětmi si užívám plnými doušky a zrovna tak dlouhých rodinných tenisových podvečerů i vlahých krásných večerů u vínka .... Tohle mi bude po návratu sakra chybět.
Voda v moři má dle weatheronline 25st., ale při pobřeží, kde je to sluncem prohřáté, má pocitově okolo 28st., jako kdybych se cachtal ve vaně.
Ještě nám tu za týden ani nekáplo a dle předpovědi na příští týden do konce dovči ani nebude. Jen dnes jsem v dáli viděl na severním obzoru bouřky, které se hřmotem odfrčely do Chorvatska a my se tak v klidu mohli koupat. Já teda na rozdíl od Ovara cestou po Itálii neviděl nic strašného a neobvyklého. Prostě normální Itálii, jakou léta znám. Poučen Ovarovými žabkami na sněhu, tak jsem jel raději botách, ale sníh jsem nikde nepotkal.
Jediný šok jsem zde utrpěl jen ve středu 13.9. při pohledu na data z mé meteostanice, která při středečním večeru naměřila šílené úhrny. Nejdřív jsem myslel, že vidím špatně, ale při hovoru s rodinou a známými všichni potvrdili v Prostějově šílenou bouřku, která v nedalekém Dzbelu na vrchovině napáchala apokalypsu s kroupami. V PV se to naštěstí bez krup obešlo. Dle záznamů meteostanice bouřka přišla v 16:30 s přívalovým lijákem, který trval hodinu a dala 46,6mm. Nejvýživnější bylo prvních 20min, kdy pršelo úhrnem 87mm/h.
Následně ve čtvrtek zhruba okolo 2h ještě krátká přeprška s intenzitou 34,8mm/h dala 6,6mm. Celkem tedy za září máme 54,8mm, což znamená, že během pár hodin nejenže byl splněn měsíční průměr pro září pro naši lokalitu, ale on byl i překonán, neboť průměr máme 49mm.
Ze zajímavosti jsem kouknul na CHMI, kde měří výšku hladiny zdejší Romže a tentokrát potok dost zareagoval, neboť kousek za Prostějovem na měřící stanici hladina ze cca 60cm vystřelila na 171cm a ke 1.SPA tam chybělo jen 20cm. Vlnka to tedy byla pěkná. Rychle to však opadlo.
Doufám tedy, že do konce září snad bude na obloze spíše sluníčko a déšť uvidím snad až v říjnu.
CIAO.