Ano, dnes se po dlouhé době teploty dostaly pod normál, ale jen mírně. S tím sněžením v Krušných horách to nebylo tak horké. Ano polohy nad 1000 m.n.m. v Z části pohoří zaznamenly i sněhovou pokrývku, ale zde v přilehlé části hor i polohy kolem 900 m.n.m. hlásily déšť a osobně jsem se byl přesvědčit o tom, že tam šlo nanejvýš jen o přechodně smíšené srážky ke konci přeháněk při kladných teplotách kdy z cca 6 st. to přechodně spadlo na cca +2 nebo +3 st., takže nic, co by nemohlo nastat i o měsíc dříve aniž by šlo o nějakou vyloženou senzaci.
Jinak z původně naznačovaného v kontextu posledních let impozantního říjnového ochlazení samozřejmě zbyly jen trosky, a to jsem věřil, že nějaká vyloženě studená epizoda tentokrát modelům vyjde, i když spíše kratší. Stávající, na pol. října slabě - mírně podprůměrné teploty, vydrží ještě v pondělí a v úterý. Od středy zase citelné oteplení, zvláště pak na J, zde spíše jen na slabý - mírný nadnormál aby nás v pátek a v sobotu možná lízl studený vzduch od V a teploty zase krátkodobě spadly na podnormál. Zda se objeví i krátkodobé sněžení jen na horách, nebo dokonce i mimo hory, zůstává zatím otevřené. Přesto rozhodně nehrozí nic, co by nebylo v druhé půli října víceméně běžné a v delším horizotu si dokonce myslím, že teploty budou i nadále spíše lehce nadprůměrné. Díky tomu dojde do konce měsíce k určité korekci míry nadnormálu teplot října. Doposud mimořádně teplotně nadnormální období bude zřejmě zmírněno cca slabě nadprůměrnou max. průměrnou druhou pol. měsíce, který tak skončí jako "nadnormální" a lokálně i "silně nadnormální". Jediným pozitivem je podle mě šance na srážky, které by mohlo to rozhraní a TN v druhé půli týdne přinést. Jinými slovy na nějaký velký gradient teplot mezi poč. a koncem měsíce to spíše nevypadá, jen se z velmi teplého poč. října patrně dostaneme při troše stěstí na max. normální konec měsíce. Můj říjnový indikátor tedy na nějakou slušnou zimu zdá se opět neukáže.
Jinak k předchozí diskusi, léto bylo dlouhé, i když možná začalo později, než jsme si v posledních letech zvykli. Květen byl jarní, ale červen jednoznačně (středoevropsky) letní, jelikož teploty již od 1. dekády byly v max. kolem či nad 25 st., skoro pořád svítilo sluncxe a v druhé pol. měsíce dorazily i tropy, naopak zcela chybělo významnější ochlazení. Naštěstí noci byly po vekou část června ještě relativně svěží, takže jej vnímám jako příjemný letní měsíc. Červenec byl hnusně horký a srpen díky chladnějšímu poč. "jen" teplý letní měsíc s mnoha velmi teplými, nepříjemnými, nocemi. Letní charakter počasí převládal i v září, kdy zejména na horách šlo přímo o léto vrcholné. Na pomezí mezi pozdním létem a časným podzimem byla i první pol. října. Plnohodnotný podzim dorazil až dnes.