Ahoj kolegové, teda ani nevíte, jak jsem rád za současné relativně slunečné a fajn teplé počasí. Díky tomu vést svůj závod s časem o zpracování 30 pytlů flexibilního lepidla, neboť přes zimu by chytlo hrudky a mohl bych ho akorát vyhodit. Takže venku perlinkuju, obkládám až se ze mě kouří. Jediné pozitivum je, že dvůr v domě po babičce již chytá kontury. Rovněž tenisovou sezonu jsme s kolegou venku prodloužili
, loni jsme už dávno hráli v hale, a tak zatím dost ušetříme, neboť hala vyjde vždy o 2/3 dráž, než venkovní antuka. Takže suma sumárum, má současné počasí pro mne jen samá pozitiva i včetně dobré výroby na FVE, kdy podzim alespoň relativně srovnává na slunce zpackané jaro a srpen.
Jeden můj kolega, co má FVE na střeše již hodně dlouho mi kdysi říkal, že v rámci roku se sluneční svit vždy nějak srovná. Já jsem toho názoru, že 100% to určitě neplatí, ale většinou asi jo.
Na příští týden to vypadalo všelijak, ale všímám si, že to ochlazení je zatím odsouváno nenápadně dál za hranici seriózní předpovědi. Lepší tohle počasí teď než v lednu, kdy by bylo skoro stejně teplo, ale všichni bychom prskali jako křečci, že není zima a sníh.
Současná situace je velmi stabilní. Situace je v současnosti velmi podobná lednovým synoptikám v uplynulých zimách, kdy je studený vzduch pumpován hluboko dolů do Španělska, kde mají v současné době i nižší teploty než my tady a teplý vzduch ve svižném proudění se tím pádem dostává k nám. Hlavně kvituji to svižné proudění, neboť je to zatím bez inverze.
O malý pokus se inverze pokusila v pondělí, ale byla naštěstí rychle rozprášena.
Zatím jsem v říjnu zaznamenal minulou středu symbolický mrazík -0,1st. Příroda je zde zatím stále zelená. Listí padá jen výjimečně. Zaznamenal jsem tu debatu o padání listí. Už jako kluk, co se zajímá o počasí, jsem vedl dlouhé diskuse s intelektuálním kamarádem o smyslu názvu měsíce listopad, protože v drtivé většině se listí na stromech listopadu nedožilo a spadlo už v říjnu. Kamarád češtinář si to vysvětloval listopad jako list opad, tzn. že je to správně, když listí spadlo už v říjnu a je opadané. Tedy minulý čas. Ale kdysi v minulosti jsem narazil nějaké články, které popisovaly, že minulosti byly období, kdy listí často opadávalo až v listopadu. Proto ten měsíc je taky tak nazvaný. Nevidím tedy žádný div v tom, že jsou stromy i teď ještě zelené.....
CIAO: