od cejn » 08. 01. 2024 13:01
Teploty jsou hodně nízké. I bez sněhové pokrývky dost slušný mráz přes den i v noci i v nížinách. Je to zhruba -5°C/-12°C den/noc. Přitom v hladině 850 hPa teplota klesla jen lehce pod -10°C a nyní už zase stoupá. Příčina bude v tom směru proudění od SV/V, tento vzduch je kontinentální hodně studený. Ale co si budeme, tyto výrazně podprůměrné teploty vydrží krátce a už se má pozvolna oteplovat. Podle mě to značí, že leden by mohl být teplotně docela normální, ale je to dost předčasné, už kolikrát to nějak vypadalo a 2/2 měsíce s tím úplně zamíchala... Každopádně po posledních dvou zimách 2021/22 a 2022/23, které byly dost teplé by tato mohla být asi o něco chladnější, asi jen trochu, ale těžko říct, zatím se ten vývoj zdá být poněkud chladnější, i když ten prosinec byl nakonec spíše teplý, ale leden zase vypadá chladněji.
Jinak co se týče sněhu. Zkouknul jsem údaje, je to takové rozporuplné. Letos hodně sněžilo, ale taky hodně sněhu tálo a to opakovaně. Výsledkem je vyšší sněhová pokrývka hlavně na hřebenech hor, bude to tak kolem průměru zhruba, ale když se člověk podívá někam trochu níž, třeba Krušné hory kolem 800 m n.m. nemají sníh téměř žádný, ale na Klínovci 1244 m n.m. už je ho zase tak průměr a tedy silnější vrstva jak se na tuto výšku patří (70 cm). Celkově v ČR je celkem dost stanic bez sněhu, třeba Milešovka 837 m n.m. nemá sníh. Málo sněhu je i v Orlických horách nebo v Jizerkách. Dalo by se říct, že víc sněhu je tak až od 1200 nebo 1300 m n.m. jako výsledek těch oblev a střídání tepla a zimy. Takže za mě nadmořská výška je vždycky ten největší faktor, který to nejvíc ovlivňuje.
Ještě bych to shrnul, že zkušenost je většinou taková, že i když to vypadá celkem mrazivě a zimně, tak to nakonec téměř vždy skončí větším teplem, než by člověk předtím řekl, takže bych stejně tipoval, že se to nějak překroutí do tepla a zima skončí teplá. Jako ta epizoda na přelomu listopadu/prosince vypadala celkem dost výrazně, ale následovalo delší teplé období, které to přebilo. Mě přijde, že se to počasí vždycky tak tváří, jako že je dost zima, aby člověk nakonec zjistil, že je to jenom přechodné. Podle mě v dnešní době už je to takový pevný standard jakože teplá zima je normál a velmi těžko se z toho vyrobí něco mrazivějšího, takže jsou jenom přechodné mrazivé epizody zasazené do jinak převládající teplé zimy v poměru třeba 30:70 nebo 20:80 a teplo prostě vyhraje, tepla je víc a teploty jsou častěji nadprůměrné než podprůměrné.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.