Pěkný pozdní večer přeji, teda pánové, musím říct, že ty tři dny od neděle do úterý byly vskutku nejhezčí dny letošní zimy. Slunko jsem nabral i do kapes, bohužel včerejškem udeřil ten přetočený tmavý hnusný mordovský xindl a je tma jak v pytli.
Pozitivum slunna je rázem těžkotonážně pryč.
Ty tři slunné dny ve mne úplně evokovaly vzpomínky na moje mládí, které jsem s kamarády trávil věčně s hokejkou a bruslemi na školním hřišti či rybníku a rád pozoroval zapadající rudý kotouč kolem půl páté ztrácející se v kouřmu za městem. No romantika. Takových dní bylo tenkrát v devadesátkách během zim docela dost.
Je vidět, že sem nemusí proudit odnikud nijak extrémně chladný vzduch, a přitom za příhodných podmínek si zdejší prostředí umí vytvořit kouzelnou zimu samo, byť dnes tomu říkáme teplotní inverze. V noci většinou -4st. pod nulou, ve dne kratičký peak okolo 4st nad nulou, ale jen tam, kde svítilo prudké slunce, ve stínu jinak jinovatka hrála prim.
Námraza s jinovatkou byla dokonce tak silná, že při rozmrznutí srážkoměru na slunci mi v úterý cvaklo 0,3mm.
V úterý jsme jeli lyžovat na Bukovou horu a krásný den jsme si všichni užili. Pravda, moc sněhu tam nebylo, přírodního do 10cm nad 800mnm, ale lyžovačka kouzelná. Avšak myslel jsem, že teplotní inverze bude silnější vzhledem k tomu, jaký teplotní dvouciferný peak jste tu předpovídali ve výšce, tak musím říct, že v 900mnm bylo s bídou jen okolo 2st. Nebýt ostrého slunka, tak jsme klepali kosu.
Škoda, že takové počasí nevydrželo aspoň ještě 14 dnů, protože současný mordovské blujno se nedá ani komentovat.
Zarážející pro mne ale byla v těch slunných dnech extrémní vlhkost vzduchu okolo 94% a přitom si NO ani neškrtla ani náznakem neměla ochotu se tvořit.
Aby se mordor vytvořil, bylo nutné změnit vzduchovou hmotu tou včerejší ranní frontou.
Leden byl v kontextu posledních let zimně velmi povedený měsíc. Pravda, sice neobešel bez extrémů na obě strany, ale rozhodně skončil nejmenší kladnou odchylkou posledních let. Tady byl zdejší průměr -0,1st., což je cca 1,7st nad DP.
Srážkově jsme skončili s úhrnem 33mm, což je o 3mm nad DP.
I kdyby únor už žádné zimní pozdravy nepřinesl, budu letošní zimu pro nížiny považovat za velmi dobrou. Každý rok se na rybníku 14dnů bruslit nepoštěstí. Ohledně hor to je, ve věci sněhové pokrývky, jiná kapitola. Mám ještě v živé paměti jak si vlekaři na začátku prosince pochvalovali snový start do sezony, jenže zapomněli, že ve SE to může být vždycky vrtkavé a taky se to potvrdilo. Zajíci se počítají vždycky až po honu a ne na začátku honitby.
Souhlasím s velmi teplou první dekádou února a pak se uvidí, jak se to vyvine. Teplý únor většinou generuje chladný březen, a všichni moc dobře víme, co to dělá s ovocnými stromy. Pokud půjde jen o první dekádu, mohlo by to být ještě dobré, ale pokud bude teplo celý únor, tak kvetoucí meruňky v půli března, to bude jasná zpráva.....
CIAO.