Ahoj, díky dnes odpanuvšímu volejbalu mám trošku času na psaní, jinak jsem v jednom kole, že nevím kam dřív skočit.
Musím pochválit kolegu DIDIDIho za velmi realistické zhodnocení letošních zimních měsíců, které není zastřeno žádnou hysterií či ideologií. Nezbývá mi než souhlasit.
Z mého pohledu zima ničím výjimečná nebyla. Sníh jsme si v prosinci užili již druhým rokem v řadě, no kdo by to byl řekl....
V lednu docela pěkné 14 denní bruslení na rybníku po 4 letech...., kam to napsat
Doposud bych to hodnotil velmi dobře, jen ten extra teplý únor to devalvoval. Ještě teď mám na paměti slastné výkřiky vlekařů s palcovými titulky v novinách, že začátek letošní zimy je nejlepší za posledních 10 let a je vidět, že kdo nevyrobil sníh patřičně do zásoby a šetřil v lyžařských areálech na elektřině, ten dnes na sjezdovkách už nelyžuje. Zkrátka zima v našich podmínkách je vždy hodně vrtkavá, na to spousta lidí zapomíná.
Sám jsem pamětníkem, kdy v 80 i 90 letech, kdy ještě žádné zasněžování nebylo, lyžování skoro na trávě s pár cm sněhu, hlavně jsme byli rádi, že vůbec lyžujeme. Měli jsme vždy jedny lyže "práskačky", které se mohly v případě potřeby huntovat a pak druhé na patřičnou vrstvu sněhu. To dnes nehrozí.
Zde skončil únor s průměrnou teplotou 6,8st. Čili odchylka neuvěřitelných +7,1st. od normálu -0,3st. Zde jednoznačně nejteplejší únor v historii, dosud nejteplejší tu byl únor 2020 s průměrnou teplotou 4,9st. Zima jako celek zde měla průměrnou teplotu 2,96st, což je prakticky stejně jak u DIDIDIho, akorát my máme nižší průměr - 1,5st. za všechny zimní měsíce, takže odchylka za zimní měsíce je u nás tím pádem vyšší.
Teplotně by se dal letošní únor přiřadit například k chladnému říjnu roku 1979, nebo chladnému dubnu 1980. Když se nad tím zamyslím, tak právě únor a říjen v nichž slunce opisuje na obloze sice stejnou dráhu dovedou být občas v pořádných extrémech jak do tepla, tak do zimy. Vždy záleží na konkrétní synoptice. Letos byl bohužel únor synopticky zabetonovaný tak, jak je trendem několika posledních let, kdy stabilní proudění počasí drží třeba tři měsíce v kuse. Když je to v létě, není to tak poznat, ale pokud se to trefí do zimních měsíců, tak je to pech.
Řekl bych, že být synoptika letošního února v roce 1979, tak by bylo i tenkrát podobně teplo jako dnes a žádné sibiřské mrazy.
Srážkově únor zde dal 42mm srážek, tedy o 40% víc než je průměr. Jsem rád, že aspoň moc už neprší, březen zatím dal jen 2,2mm, protože to bláto bylo až neskutečný.
Celoevropsky bych vypíchl velmi výrazný sněhový nášup v Alpách, kde byl únor na sněhové srážky velmi vydatný, což dlouho nepamatuji, a stejná situace zatím pokračuje i teď v březnu. Jsem zvědav, kdy se tam ten sněhový kolotoč zastaví.
Stromy zde zatím nerozkvetly, sice úplnou jistotu nemám, neboť naposledy jsem byl na zahradě v sobotu. Pučí však už snad skoro všechno. Největší poupata jsou na meruňkách. Aspoň současné ochlazení by to mohlo trochu zbrzdit, zatím to na žádné výrazné noční mrazy nevypadá, noční teploty do -2st. by neměly stromům zatím ublížit a denní maxima 7-12st by neměly stromy dál pobízet k nějaké přílišné aktivitě. Tož uvidíme jak se to všechno vyvine....
Já osobně bych uvítal v březnu více slunce, neboť letošní únor byl na sluneční svit stejně tragický jako ten loňský. Až by se dalo říci, že co leden překvapivě dal, to únor vzal.
až mám pocit, že specielně letošní únor svou zamračeností by natrhl prdel i jinak tradičnímu listopadu, který díky NO je zamračeností obecně pověstný....
CIAO.