Mám takový pocit a předtuchu, že letošní rok bude celkově v počasí velká anomálie a extrém. S GO teď nastává čím dál větší boom a jakoby tomu teplu nešlo uniknout. Řekl bych, že i ta současná synoptika není normální a spíš převrácená. GFS výhledově předpovídá čím dál extrémnější horka na konci 1. dekády dubna, nedivil bych se kdyby to vyšlo. Teploty budou vysoké, takže bude trochu loterie zda to vykompenzují bouřky a nějaké srážkově bohatší epizody, jinak hrozí velké sucho. Ale ty průměry fungují víceméně, takže od května do srpna určitě něco přijde a srážky naberou na síle a vydatnosti.
Musím říct, že tedy síla, pravděpodobně letos se rok vyvíjí opravdu extrémně teple možná, že to ani nikomu pořádně ještě nedošlo, teprve 1/4 roku, zajímavé bude léto a i podzim. Jaro zřejmě bude teplejší.
Letos prvně věřím, že GO může přinášet solidnější extrémy, jakoby se to počasí nějak přeplo na jiný režim, tím jak se teplota celosvětově pohybuje na rekordně vysokých hodnotách. Předchozí roky mi to nepřišlo a nevnímal jsem to tak dramaticky, letos je něco jinak a je to jiné, možná tím, že se to více dotýká i ČR. Zatím od začátku roku jede počasí defakto jenom v extrémním duchu, leden byl ještě normální, ale zřejmě šlo o výjimku. Zajímavá představa zvyknout si z roku na rok na úplně jiné extrémně teplé klima, které se projeví více způsoby.
Tož uvidí se jak to dopadne, ale myslím, že letošní rok by mohl být úplně bezprecedentně extrémně teplý v ČR, klidně o +0,5°C nebo +1°C oproti předchozímu, který byl zatím nejteplejší. Když následuje rekordně teplý rok po rekordně teplém roku, rozhodně to není dobré, ale nechci předjímat... Zatím máme jenom dva extrémně teplé měsíce - únor a březen, ale únor se počítá za dva s odchylkou +6°C.