Dobrý večer kolegové, když vidím tu vytrvalou zaseklost, nezdá se mi, že by se mělo něco měnit. Možná je to jen zbožné přání modelů. výrazné ochlazení mělo přijít už tento týden, aby se z toho stal jen jeden trošku chladnější den, a opět vzhůru na víkend s teplotou podobně jako nyní. Je to prostě jako přes kopírák. Posun ochlazení na polovinu dalšího týdne je za hranicí seriózního výhledu a je třeba aspoň tři dny počkat.
Čím později ochlazení přijde, tím menší riziko možných mrazů.
V Čechách byl dnes saharský písek velmi viditelný takovou narůžovělou barvou z družice s infračerveným polem spektra, ČHMÚ to má označeno jako 24h-M. Je fascinující jak ty fronty v hlubokém týlu dole u Afriky písek naberou jako lopatou a posílají ho sem.
Tam musí fučet jak prase, jinak to není možné. Aspoň je vidět, jak je u Maroka dole velký teplotní gradient. Není divu, když Madrid a Rabat mají denní maxima 18-20 st. a hned vedle v Alžírsku Alžír 27st.
Nevím, čemu se tu pořád divíte. Mě tahle situace nepřekvapuje, protože Sahara je v této roční době vždycky již dost prohřátá a ty silné níže dole u Španělska sem ten velmi teplý vzduch prostě posílají a zde ho silné jarní slunce ještě o nějaký ten stupínek výš ohřeje. Dle mého názoru v této roční době už to opravdu výš ani vytáhnout nejde. To je maximum možného. Něco jiného by to bylo třeba na konci dubna, to by při stejné cirkulaci mohlo být i klidně 35.
Dokud nenastane posun v jet streamu cca o 1000km na východ, aby ten týl studeného vzduchu šel alespoň na Německo, nic se nezmění.
V době, kdy už opravdu vše je v plném květu, tak ten posun je již vskutku nežádoucí. Kdyby ta změna nastala až na počátku května, vůbec bych se nezlobil...
Jinak goodlik mě připomíná nespokojeného mayského občana před zánikem civilizace, který si furt stěžuje, jak nic není normální. Včera jsem totiž četl komentář k jedné studii, která pojednávala o tom, proč zanikla mayská civilizace, když to byli tak chytří lidé. Bylo zjištěno, že za zánik tak vyspělé civilizace mohlo sucho, tehdejší odlesňování a drancování přírody bylo podstatně horší než v dnešní civilizaci, to spousta lidí nedovede pochopit a ani si připustit, že by tomu tak mohlo být.
Výsledkem toho bylo, že zhruba polovina mayů danou oblast, která se stávala stále nehostinnější, opustila a rozptýlila jinam do světa, kde byly podmínky příznivější a vznikly jiné vyspělejší civilizace, které se snažily poučit. A ta polovina populace, která zůstala na stejných místech vymřela hlady, neboť díky extrémnímu suchu neměli co jíst. Přece jen jejich technologická vyspělost v porovnání s dnešní civilizací byla v podstatě pravěkem.
Dnes jsme ve všech poznáních a technologiích o mnoho dál než mayové, takže nehrozí, že bychom pošli hlady. Ač si to mnozí nedovedou připustit, tak k životnímu prostředí se chováme podstatně ohleduplněji než tenkrát. Sucha, horka, povodně či mrazy byly vždycky. Je důležité se přizpůsobit a ne furt bečet jak bečka, tohle nikam nevede.
Pokud by v současném světě došlo k nějakým opravdu mega extrémům, tak maximálně by došlo ke zdražení potravin (to už jsme v minulých letech vyzkoušeli) a alespoň by se tolik potravin nevyhazovalo do koše. I když musím přiznat, že i přes potravinovou drahotu v minulých dvou letech jsem nějak závažné chování spotřebitelů nezaregistroval.
Pravda je, že v dnešní době plné hoaxů a poplašných zpráv dovedou někteří psychicky slabší jedinci docela rychle podlehnout dojmu, že je všechno v prdeli, ale tak to není.
CIAO: