Pěkný večer kolegové, tak se přiznám, že ještě v minulý víkend jsem nevěřil, že se počasí vrátí o 2 měsíce zpátky. Za současné teploty by se letos nestyděl ani únor. Ale stalo se to skutečností. Naštěstí zde dosud jen slaboučký mrazík -0,3st. Takže co se týká ovocných stromů, tak zatím žijeme bez úhony a doufám, že přežijeme. Plody na meruňkách jsou poměrně v hojném počtu a už jsou veliké okolo 4cm. Hrušně se drží s velikostí hned v závěsu. U ringlí vyčnívají jen špendlíky. Stromy jsou totálně po 2 zmrzlých letech naprosto nadržené a tak pokud se to opravdu přežije, tak letos budu v ovoci plavat. Jen mám obavy, aby se pod tíhou ovoce moc nepolámaly. Ale vždy je to něco za něco.
Podívám-li se na kalendář, a vyhodnocuji zpětně, tak mám dojem, že ochlazení, co probíhá teď jsou zmrzlíci, kteří jsou normálně v květnu. Celá cirkulace současných měsíců od začátku roku mi připomíná stav, jako by příroda přeskočila jeden měsíc. Tedy místo ledna - únor, v únoru - březen, v březnu-duben a teď v dubnu máme takové trošku chladnější zmrzlíky, kteří chodí normálně v půlce května. Mám pocit, že klasičtí zmrzlíci už letos nepřijdou..., ale to dávám subjektivně jen na svůj pocit, ne že bych to nějak předpovídal.
Rovněž bych zmínil, že současné ochlazení je jaksi symbolicky ohraničeno zimní polovinou roku, neboť současné proudění jako by z oka vypadlo synoptice z přelomu listopadu a prosince, kdy rovněž z nevýrazného a relativně ne moc chladného proudění od SZ zde nakydalo skoro 20cm sněhu, který ozdobil předvánoční atmosféru Mikuláše. Zde je vidět, že SZ a S stále umí vykouzlit patřičnou zimu a nepotřebuje k tomu ani moc chladný vzduch. Při této skutečnosti byste všichni mohli poděkovat matce přírodě, že nám v posledních 3 letech nenadělila nějaký dlouhodobější krutý S či SV, neboť při cenách energií by polovina z vás šla do insolvence (oddlužení). Ty násobky cen energií byste, při vší úctě k vám, z valné většiny neufinancovali.
Jinak zde si duben vede, co se týká srážek 25,7mm, tedy zhruba 2/3normálu. Zdejší říčky frčí pořád od října na zvýšených stavech, kde jsem je snad 20 let tak dlouho neviděl. Není to sice žádné SPA, ale aby tak dlouho tekla víc jak 1/3 koryta immer vere, jak říkají Němci, tak to čumím.
Co se týká průměrné teploty tak duben zde zatím s 12,8st. připomíná spíše chladnější květen, ale každým dnem to padá dolů docela hodně, takže nejteplejší duben v historii rozhodně nehrozí. Rok 2018 s 13,8st. zcela jistě překonán nebude.
Tak jsem se těšil, že už půjdeme hrát tenis na antuku, ale musíme si nechat zajít s kolegou chuť. Nicméně mně to vyhovuje, neboť v zimní sezoně prohrávám v hale 8:9 na zápasy a současné ochlazení mi dává možnost s tím ještě něco udělat. CIAO: