Pěkný večer kolegové, tak tady skončil duben s průměrnou teplotou 11,2st., tj. 2,3st nad normálem oproti průměru pro naši lokalitu. Nadprůměr to sice je, ale nic extrémního. Taková běžná odchylka ještě v normě... Duben 2018 zde měl průměrku 13,8st.
Co se týká srážek, tak měsíční normál 38mm byl mírně překročen s hodnotou 41,4mm. Takže tady sucho rozhodně nehrozí.
Zde musím mluvit o neskutečném štěstí, protože za celou 14denní chladnou dubnovou epizodu zde byly pouze dva párdesetinkové mrazíky, a tak veškerá vegetace zde přežila bez úhony a ovoce na stromech mám jak v zahradě v centru, tak na okraji města ve Vrahovicích, přehršel. Stromy jsou po loňské nulové úrodě doslova rozdivočené, a pokud nepřijde letos ještě nějaká apokalypsa, budu muset spíše dávat pozor, aby se mi pod tíhou ovoce nepolámaly.
Letos ty mrazy byly v dubnu opravdu zvláštní, neboť velmi to záviselo na místních podmínkách, mikroreliéfu krajiny a spoustě dalších jiných podmínkách, neboť od pár lidí naopak vím, že pár km od Prostějova zase naopak pomrzlo s jistotou vše.
14 denní ochlazení bylo sice výrazné, ale mne spíše překvapilo jak po ukončení tohoto ochlazení se vrátilo vše rychle do starých kolejí. Velmi teplé poslední 3 dny dubna však už celkový průměr moc nezvedlo. Ovšem aktuální situace je naprosto stejná jako před dubnovým ochlazením. Tobogan studeného vzduchu proudící nad Španělsko a do severní Afriky, který generuje výtah teplého vzduchu k nám z tamních končin, který je pěkně prohřátý i s pískem. Zarážející je, jak dokáže být tato cirkulace vytrvale zabetonovaná.
Na druhou stranu je pravda, že Španělsko potřebuje vodu, dle satelitních snímků tam hlavně Pyreneje dostaly pořádný nášup srážek, tak snad se tamní příroda alespoň trochu nasytila.
Relativně pěkný a teplý nadcházející víkend se překlopí do o něco chladnějšího módu s teplotami v intervalu 15-20st., pokud to tak opravdu dopadne, mrazíky už by hrozit nemusely.
Kdosi tu před pár dny psal, že je tu mrtvo, ale vzhledem k tomu, že bylo teplo a 99% zdejšího osazenstva tvoří zimofilové, tak se nedivím, že diskuze poněkud uvadla.
CIAO.