Jakmile je nějaké zajímavé počasí, již nakukuju po fórech, jestli i meteošílenci také zapínají majáky a jsem rád, že nejsem sám
.
Původně jsem se chtěl vyjádřit k Mnejovo příspěvkům, o letošním ubohém nadprůměru v létě, kam se hrabe únor s 6°C, o dalším super edukačním článku o tvrzení amerických vědců (zdroj novinky že
), o skvělých 16°C koncem srpna, za kterých bys byl vděčný, a další perly. Ale nakonec, jen shrnu svou reakci na dospělejší "OK".
Senzamarasty co kreslily modely v létě a vyvolávaly obavy z pouštních veder to nejsou, ale to co vykreslují oba hlavní modelové hráči je také silné kafe, a kupodivu se na té středně dobé lince docela shodují. Teplotní rekordy nejspíš padat vyloženě nebudou, ale celkově se vedra vyřádí slušně a doplní už tak bizardní čísla v celé Evropě, ne ovšem všude, některé části Evropy letos zůstaly veder ušetřeni (pokud jsem dobře vnímal, tak UK a SV Francie). U nás v naší JZ provincii Čech jsou data veder výrazně mírnější než jiné roky, i přesto zaznamenávám jedno z nejteplejší lét. K rekordním hodnotám totiž nemusí padat hned čtyřicítky, ale bohatě postačí neuvěřitelná šňůra dusných dní s teplými nocemi. Přesná data nechám ještě dojet, ale už teď vím, že třeba počet nocí s minimem nad 15°C byl u nás výjimečně vysoký, neli rekordní- to si musím ještě ověřit. Vypovídající hodnotu pak má měsíční průměrná teplota, která přesahuje 20°C, což bylo někdy v 70. letech minulého století v mé poloze v srpnu takřka nemyslitelné, teď je to snad i normálka, nebo spíš i málo, aspoň podle některých
.
Ono jsou to detaily, které to letošní léto formovaly, ale ve výsledku to bylo na mnoha místech léto, které spíše připomínalo zimu v Dominikánské republice. Shmu už letošní léto shrnuje na Slovensku jako nejteplejší v historii měření, tam se není čemu divit, pěstitelé se kterými jsme v kontaktu na Slovensku posílají pro mě zcela šílená data, která si nedovedu ani představit v mé poloze. Je tak spíše zázrak, že jsme byli toho největšího pekla letos ušetřeni a že došlo dokonce k jisté pauze u nás v provincii.
Já jsem hlavně ultra zvědav na vývoj celé situace, jelikož příští víkend i my plánujeme vyjet na cesty do středu Švýcarska a na několik severoitalských jezer, a aktuální vývoj je takový, že vedra budou v tu dobu vrcholit a bude se blížit studená fronta, která může být obzvlášť v těchto oblastech hodně nevyzpytatelná.
A ještě se vrátím ke zbarvování stromů, ta problematika je trochu větší, jelikož stromy hlavně reagují na sumu tepla, ale zároveň se dokážou pomalu přizpůsobovat i novým sumám tepla.. Což je třeba důvod, proč obyčejné javory, které dokážou růst i v 1000 mnm (v alpách až ve 2000 mnm), stejně jako ve 100 mnm, se zbarvují ne podle ročního období, ale podle jistého časovače, který v sobě mají, ten jim vzniká na základě právě té sumy tepla. Jelikož na horách se javory probouzejí mnohem později a také mnohem dříve opadávají, ten rozdíl mezi městem a horami může být ve vegetační délce až neuvěřitelných 3/3,5 měsíce. Stromy ve městech prostě nezačnou rašit v půlce května a neopadají v půlce října jako na horách, i když se jedná o jeden a ten samý druh. A to co do toho nejvíc promlouvá je ta vegetační suma tepla, kdy strom "pozná" že neroste v příznivém klimatu a zabalí to dříve, pak samozřejmě do toho ještě v menší míře promluví mrazíky ale i počet slunečných hodin. Loňský naprosto extrémní podzim v Alpách prověřil, že žloutnutí listů na stromech není primárně způsoben výskytem mrazu, prvních vloček, ani zakaboněné oblohy. Byla tam i na podzim rekordně vysoko nulová izoterma (byla vysoko nad 3 000 mnm, v říjnu!!!) a hlavně byla historicky nejdéle v kuse tak vysoko. Listnaté stromy na vrcholkách hor se začaly zbarvovat až o 2 týdny déle, než je běžné.
U nás je tak problematika zbarvování ještě okořeněná naprosto unikátně brzkým nástupem jara, kdy se dřeviny olistily o měsíc dřív, než je běžné, do toho je naprosto mimořádně horké léto. Takže otázka, budou i stromy opadávat o měsíc dřív? Nebo se naopak přizpůsobí neustále se zvyšující sumě tepla a naopak si hodí prodlouženou sezónu jako třeba v subtropických nižinách Alp, kde je říjen ještě letní měsíc (zbarvením stromů)? Toť otázka..
Každopádně hororové výjevy z Jižní Moravy či některých dalších částech republiky kde již nyní žloutnou stromy opravdu, ale opravdu není podzimem, já nevím jak už to mám lidem vysvětlit, ale je srpen a opravdu není rok 1920, první známky žloutnutí jsou v našem klimatu v nížinách a středních polohách patrné v půlce října, do té doby si nechte zajít chuť a vše žluté co v okolí vidíte je jen stresová reakce nejpravděpodobněji na sucho, nebo vedro, nebo obojí. Není fyzicky možné, aby koncem srpna podzimně opadávaly stromy. Pokud se tak děje, má to jiné fyziologické vysvětlení. V místech kde již něco opadalo, se to naopak ještě během září zazelená až pořádněji zaprší.
Máme třeba na pozemku hned u baráku okrasný akát, který mimochodem celé léto kvete, a aktuálně shodil 80% listí, hroznej bordel, nic jiného neopadává, na kilometry daleko neni na zemi jediný list, takže je tohle žlutý nadělení hodně vnímaný. Ale opět, není to podzimem, ač se někteří rádi ohání ranným datumem a nesmyslnými pranostikami, má to botanické vysvětlení, kdy konkrétně tahle rostlina se prostě jen přelisťuje, což se znásobilo pár týdenním suchem, a protože u toho i aktivně roste, tak vím také moc dobře, že zelená bude zase až do prosince, kdy jí listí strhá násilím mráz a sníh
.