Ahoj, po strašně dlouhé době je v modelech opravdu shoda na až extrémních srážkách na většně území kolem 80-120mm, lokálně i třeba ke 200mm. Nebál bych se říct, že nás čeká velmi komplikovaná hydrologická situace. Jak to vidítě ostatní.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tak hlavně jsem rád že zase po dlouhé době čtu něco od Tomfika. K tématu jen tolik že s každým výstupem jsou vysoké úhrny posouvány stále více a více východně. Nejprve měl nejvíc západ a nejméně východ nyní je to již opačně a je to vlastně docela obvyklé při této synoptické situaci. On ten postup TN byl původně prakticky ve směru J-S a nyní je to více východně a rychlejší hřeben TV od Z. Pokud mají být vyšší úhrny a v Čechách pak by to bylo možné zřejmě o něco později nejspíš až o víkend pokud by se TN posouvala -přetáčela k Z což nelze zcela vyloučit. Nicméně ty bomby ve čt-so budou tedy pravděpodobně východněji. Vzhledem k tomu že je teprve pondělí a že ta TN ještě ani neexistuje bych ale ještě nepředbíhal. Jinak dnešní fronta se docela ukázala pěkně se kousla a napršelo hezkých 15mm. V zhledem k tomu že již 3.9. jsme zde měli lokální 15 minutovou bouřku dokonce s kroupama kdy spadlo 6,5mm má zde září již 21,6mm. Léto je fuč i když teplé dny jistě ještě budou. Letos jsem maximálně spokojen. Stav vegetace zde a na brněnské přehradě kde jsem byl minulý týden je nesrovnatelný. Zde vše krásně zelené i když prakticky do dneška zde až na tu bouřku 3 týdny nepršelo. Září má myslím 7 teplotních rekordů za prvních 8 dnů. Už byla léta kdy jsem se koupal v polovině září ale aby se 8. září koupala manželka v bazénu na zahradě to je premiéra. Jinak léto v porovnání s dalšími jsem trochu hodnotil v tématu počasí srpen 2024.
Tak vzhledem k tomu, že od půlky července moc nepršelo a do toho byl nadprůměrný výpar při konstantním nadprůměru teplot si myslím, že 100 mm by tady jenom zasyčelo a nic moc by se nestalo. GFS tam pro Beskydy nicméně momentálně dává až 350 mm, Ecák přes 200 mm. To už by bylo nežádoucí, ale víkend pořád daleko.
No tak se nám to začíná vybarvovat, na většině území by mohlo spadnout okolo 100 mm vody, ale v Jeseníkách až 395 mm a to je optimistická předpověď, ta pesimistická předpovídá 452 mm Vodní díla mohutně odpouštějí, očekává se situace podobná té z roku 1997, dnes k tomu byla svolána i tisková konference. No uvidíme asi bude "veselo"
Včera dalších 53,8 mm, dnes do rána dalších skoro 29 mm, od čtvrtka 187 mm na mnoha místech jsou ty úhry ještě o hodně vyšší, hlavně Moravskoslezský kraj a Jeseníky mají neskutečná čísla. Přestože přestalo pršet, situace se hned tak nezlepší, navíc ještě zítra má pršet. Morava v UH už je na 3.SPA, dostala se tam o několik hodin dřív než bylo predikováno, no doufám, že to zvládne...