Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera1
  • Celkem příspěvků98421
  • Celkem témat1125
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na říjen 2024

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na říjen 2024

Příspěvekod JABO » 25. 10. 2024 12:52

Zdravím,
včera slunce zde cca do 15 h a pak NO, dnes překvapivě jasno a FVE maká a auto se dobíjí - ideál...
Od neděle pak ve výšce bude chladněji a tak možná NO nebude tak urputná - příští víkend se tam rýsuje výraznější ochlazení - uvidíme jak to dopadne. beru všechno, jen né nudu s NO...

Mnejovi doporučím studený hadr na hlavu a zklidnit emoce, protože příroda je příroda a rozčilování je k ničemu- člověk škodí jen sám sobě...
Lepší je soustředit na věci, které můžu změnit a když to neklapne, tak se sám na sebe můžu čílit....
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 25. 10. 2024 18:32

Zde je zatím počasí na konec října docela fajn. Ráno většinou občas mlha která většinou vzniká až okolo východu slunce a brzo se rozpustí. NO zatím jen sporadicky a krátkodobě nicméně obávám se že jí bude čím dál více.
GFS má již několik výstupů s TV u VB a nějakým sz prouděním ale spíše po přední straně TV než v týlu TN. Asi tedy přijdou nějaké mrazíky ale nic velkého nicméně stále ještě mám na zahradě nějaké papriky které pomalu dozrávají a budu to muset otrhat.
Jinak tak nějak nenápadně jako by přicházela kompenzace za srážkově bohaté měsíce protože od 5.10. zde spadlo jen 8mm ovšem za říjen jinak 28mm a rozhodně není sucho i houby stále rostou.
Nicméně srážky nejsou zatím ani ve výhledech.
Teplota na konci října přes +20 je zde již extrém každý druhý den jsou nyní rekordy pod dvacítkou. V roce 2013 bylo 28.10. ještě krásných +23,0 a posledním dnem přes +20 je zároven posledním dnem října kdy v roce 2001 bylo +20,6. V listopadu zde zatím +20 ještě od r. 1972 co mám záznamy nebylo a max. v listopadu je zde +18,9 z 2.11. 2020 a 10.11. 2015. Pak stojí ještě za zmínku datum 14.11. 2010 s +18,3.
Zajímavé pak je že od tohoto data je až do konce roku nejvyšším maximem 31.12.2022 s +16,5.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 27. 10. 2024 07:46

Ahoj,

K nějakému ochlazení dojde, ale v modelech je stále hokej.
GFS dává ochlazení od pátku, Ecák dává níži a v sobotu ještě teplo, v každém případě střed výše bude teplý, níže na to, aby vykouzlil nějakou déletrvající blokaci, maximálně po jejím předním boku budou sjíždět důle jednotlivé frontální vlny, ovšem bez větších srážek, ono převládne vysoký tlak asi.
No uvidíme.
Dnešek bude však velmi teplý, aktuálně skoro zataženo a po ránu 12 stupňů, noc byla velmi teplá, dnešek - pokud se to vyjasní, přinese opravdu velmi teplé počasí s možností i 20 stupňů. Pak už to půjde zvolna důle s výhledem na onen pátek či sobotu, kdy by mělo ochlazení přeci jen dorazit
Tož toliko
A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 27. 10. 2024 08:33

Ahoj, tak včerejšek by se dal nazvat reklamou na NO :( ,neboť ukázkově jasno jen v horských polohách nad 1000m a málokterých profláklých lokalitách, ke kterým tentokrát se nepřidala ta Adiho. :jojo: Adi, já Ti nechci brát iluze, ale výrobu 600kWh v říjnu nepřekročím ani náhodou, aktuálně mám 543kwh a včerejší výroba pod NO byla pouhopouhé 4kwh. Tak jen abys věděl, že při NO to je do konce října bez šance. Pokud by do konce října bylo jasno, tak v této roční době je denní výroba okolo 33kWh, pak by to samozřejmě možné ještě bylo. Ale při predikci, která je spíše zamračená a slunko sporadické, radši s ničím nepočítám. :jojo:
Díky JABOvi za studený obklad :D , já počasí mám samozřejmě rád a sleduji ho, nijak zvlášť ho neprožívám, že bych se z toho hroutil, NO na mne působí spíše ospaleckým dojmem, neboť se mi chce furt spát a nic nezabírá. :( , hodně reaguji na tu úmornou šeď, v okamžiku jak se setmí, tak je ospalota ta tam. :) Nejvíc mne proto dovedou naštvat jen ty případy, kdy je celou noc jasno, luna se blejská jak ukulele, pak vyjde ráno slunko, které vítám, a přijde 8:30 a jak vidím, že se začíná tvořit NO tak mne chytá amok. :( Když je celou noc zataženo, tak mi nevadí, že NO pokračuje i přes den, protože ta šeď je aspoň konstantní. :jojo:
Koukám na družici, že dnes od JV se cosi začíná rozpouštět. Tak se budu modlit, aby se NO rozpustila aspoň až sem. :jojo: Předpověď na týden je daná s mírným ochlazováním po stupínkách a jak moc se ochladí o příštím víkendu, to se ještě uvidí.... CIAO :jasno: :jasno: :jasno:
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 27. 10. 2024 08:43

Ahoj,
Zítřkem se sem dostane trochu chladnější a mémě vlhký luft, navíc dojde k mírné změně směru proudění, takže NO nebude až tak otravná. Myslím, že na velké částí území se to od zítřka přes den bude rozpouštět.
Jinak věřte mně, nebo ne, někdy to mám rád, když po chladné, jasné noci se natáhne deka mlhy, vypadá to moc pěkně :)
Nyní to probíhá přesně opačně. Vyjasňuje se, oněch 20 padne. Nízká zajistila vysoké minimum a jasná obloha učiní totéž s maximy. Úpřimně mně by nevadil opačný scénář. To bude asi tim, že nemám zatím FWE elektrárnu na střeše :)
Přeji krásný den
A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Troll » 28. 10. 2024 18:44

Zde sice 20 st. nepadlo, ale nízká oblačnost se v posledních dnech alespoň částečně rozpouští a teploty stoupají i nad 15 st. Denní průměry pak odpovídají cca konci září, nikoli října. Takže říjen díky poslední dekádě bude nakonec s kladnou odchylkou od normálu, ale jen cca +1 st. takže půjde ještě o teplotně normální měsíc. Jinak se stává pomalu koloritem, že říjen nevykazuje žádný pokles teploty mezi poč. a koncem, ba naopak, poslední dekáda bude jednoznačně nejteplejší a teplotně díky tomu silně nadnormální. 1. dekáda byla naopak slabě podprůměrná a druhá s cca obdobným průměrem teploty pak cca průměrná. Zejména ve vyšších polohách trvá neskutečná úroda hub, zejména pravých hřibů, ale v poslední cca 10 dní již hodně i podzimních hub, zejména suchohřibů, podzimních (fialových) babek a tisíce václavek. Znovu po cca 3 týdenní pauze začínají zase masáci. Co den, to nejméně velký koš na osobu za cca 1 hod., a to sbíráme jen mladé a pěkné plodnice pravých hřibů, výjimečně nějaké zvláště pěkné exempláře i ostatních hřibovitých. V tuto roční dobu nic podobného nepamatuji, od pol. října již na chatě ve skoro 800 m. n. m. byly pravé hřiby vždy vzácností, letos od cca 10. října naopak stále pokračuje jedna z největších vln, jakou jsem kdy zažil. Naopak od léta už chybí kozáci a křemenáče.

Do 1. 11. bude pokračovat stávající teplé a často mlhavé (inverzní) počasí. Zejména v pátek je šance na více slunce a teploty i výrazněji nad 15 st. Ochlazení poč. listopadu, pokud vůbec dorazí, bude jen sybolické, je otázkou, zda se max. teploty dostanou alespoň pod 10 st. Mráz nečekám ve 2 m ani v noci a sněžení ani na horách (pár vloček nanejvýš jen místy někde nad 1000 m. n. m. při kladných teplotách). První předzimní vpád se tedy odsouvá na neurčito a dříve než ve 2. dekádě listopadu k němu nedojde. Hory si tak na první sněžení (tam, kde nepřišlo v září) tedy ještě delší čas počkají a o nížinách nemluvě. Srážky také v nejbližších nejméně 10 dnech prakticky žádné. A listopad má namířeno směrem k suchu a teplu (leda, že by zaúřadovala výrazná inverze teploty díky tomu v 1. dekádě byly cca normální nebo se synoptika zásadně změnila v druhé pol. měsíce).
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 29. 10. 2024 07:43

Ahoj,

Dnešní ráno chladnější než ty předešlé rána a minimum 4,5 st.

Máme za sebou ukázkový prodloužený víkend plný podzimních barev (letos je opravdu pěkně zabarvený). V neděli se teplota dokonce přiblížila 20 st. a jednalo se o dosud nejteplejší říjnový den i s velmi teplou nocí navíc po celý den převládalo skoro jasno. V sobotu a včera v pondělí bylo již oblačnosti mnohem více i tak teplo a dalo se být venku i v tričku.

K výhledům: Po teplém současném týdnu nás čeká lehké ochlazení přes víkend, kdy k nám v sobotu poměrně rychle přeletí studená fronta téměř beze srážek a noc na neděli bude s mrazíkem. Potom budeme asi dlouho pod vlivem TV aspoň po celou 1. dekádu listopadu a srážky nebudou téměř žádné. Je otázka kolik nízké oblačnosti při tomto proudění bude a nějakou výraznější změnu bych čekal někdy ve 2. dekádě listopadu. Zatím kromě záplav v září je počasí letos na podzim poměrně klidné, uvidíme co bude následovat dále.

Ecák dává nyní chladněji ve výšce, a na východ od nás může být mnohem chladněji a tam zažijí první pozdrav zimy.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí