Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes4
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků98569
  • Celkem témat1129
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na prosinec 2024

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2024

Příspěvekod mnej » 16. 12. 2024 22:20

Ahoj kolegové, teda smekám před básnickým střevem a tleskám velice převelice. Zkusím ještě něco přidat z jiného soudku.... ZIMA zde na fóru:

Server TN v létě zvěstuje,
že zima tentokrát tvrdě zaduje,
Troll vesele se raduje,
Dididi trošku však běduje,
Mnej hraje venku tenis, co to dává,
Vctibor se však do haly už schovává,
JABO první vločky vyhlíží,
a na nablýskané běžky nadšeně nahlíží.
Nakonec však zima řadí zpátečku,
Adi je z temnoty mraků na hlavičku,
Hanz se raduje, ať je jakkoliv,
ovšem zima stále vystrčit drápky nikoliv.
Chatar vánoční teplo předjímal,
málokdo to přes modely vnímal.
Na Vánoce tedy bláto jest,
na jaře zas nepotřebná zima bude fest.
Všichni jsme pak zhodnotili,
že o pravé zimě jsme zas jen snili.....

CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:

P.S. Dnes sice tmavý, ale teplý den, svěží vzdoušek, slunko alespoň trochu blikalo, konečně vlezlá sychravina na pár dnů odplula, když už nic, tak alespoň takto bych nejradši s počasím pokračoval dál....
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 16. 12. 2024 22:46

po delší době se mi podařilo přihlásit a tak napíšu:
Zatímco v minulých třech zimách byl v Praze v prosinci z hlediska sněhu vždy vrchol zimy a pak vždy přišla výrazná předvánoční / vánoční obleva, letos vůbec není z čeho oblévat. Podobně jako u dididi i zde v Dejvicích zatím bez sněhového a bez ledového dne. Ale stačilo ještě v sobotu vyběhnout do 350m do Hvězdy, kde s přimhouřenýma očima centimetrová vrstvička sněhu byla. A Ruzyně už za prosinec minimálně 1 ledový den má.
Je zajímavé sledovat, jak se teď probouzí živé západní proudění z Atlantiku. Mohlo by to přinést ještě nějaké srážky a po suchém (z hlediska srážek) listopadu by z toho mohl být nakonec srážkově nadprůměrný prosinec.
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 17. 12. 2024 07:22

Ahoj,

Tak se to zde pořádně rozjelo před Vánoci. Pokud to vyjde mohli bychom být alespoň na Štědrý den ještě v chladném vzduchu s možností i nějakého sněžení. S tím koncem roku bych to ještě neviděl tak jednoznačně, je tam několik variant vývoje.

Výhled na letošní únor je celkem pozitivní, ale moc bych na to nespoléhal...víme jak to poslední dobou dopadlo a opět bych vsadil spíše na leden.

Zima ve svých začátcích,
moc toho nepředvede ani o svátcích,
konec roku vždy naději dává,
a svými sněhovými výstupy modelů láká.

Alespoň týden či dva v lednu,
většinou je to jistota až si z toho sednu,
letos se naděje vztahují na únor,
pokud to klapne obleču si zimní úbor.

Polární Vortex nás občas zachrání,
jeho rozpad studený vzduch ze severu přináší,
zpravidla se děje až koncem zimy,
kdy už má člověk na jaro sliny.

I v dnešní době umí zima být,
aspoň na okamžik pocit uspokojení mít,
arktické dny stále můžou přijít,
a nemusíme pouze o zimě snít.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 17. 12. 2024 11:48

Ahoj ve spolek, lehce se tu vloupím aspoň před těmi Vánoci. Celý rok, krom výjimečných srážkových situacích v květnu a červnu, jsem fórum nezapnul, ale teď v prosinci, kdy je pro mě celkem důležité odhadnout přesněji počasí, jsem si už ho už párkrát pročet. I když zatím nic kloudného nebylo co vyhlížet :) .

Jakožto správný oponent hned z kraje bych chtěl říct, že vzdycháním nad zimami dávno minulými mě moc nebere. Ne proto že bych je nezažil, ale proto, že nikde není psáno, že zimy před x desítek let, byly nějakou normou. Nebo to řeknu jinak, i u nás doma slýchávám slovní spojení, "to za mých mladých let bylo normální,...", ono je někde psáno, že to bylo normální? Nebylo to spíš naopak? :) Tak asi tak..
Každopádně doba je jinde, takřka každodenně sleduju celosvětovou teplotu, teploty moří, zalednění, anomálie a poslední 2 roky to nabralo neskutečné tempo. Já sám za sebe říkám, že ten bod zlomu jsme už překročili, už není cesty zpět (ne že by za tu brzdu někdo aktivně tahal :D , kácení a znečišťování probíhá pořád dál a dokonce zrychluje :mysl: ). A následky se nám ještě předvedou, ostatně letošek byl dobrá ochutnávka.
Co se týče určitého pohledu zimy, a to sněhové pokrývky, tak já naopak řadím posledních 5 let, na špici z posledních 30 let. Od roku 2019 jsme v mé oblasti měli několik výrazných a hlavně rekordních sněhových pokrývek o takové výšce, jaké nepamatuju ani já jako dítě. Vtipné je, že to souvisí se změnou klimatu a s oteplováním. Ale ano, co se týče mrazů, délky zimy a řekněme takového celkového vjemu ze zimy, tak ta je jinde, v tomhle pohledu se změna klimatu projevuje plnými doušky směrem do tepla. Jenom tim chci říct, že já jsem nikdy o mrazy nestál, takže zimy posledních let jsou pro mě čím dál zajímavější, jelikož je evidentně větší šance na pořádnou sněhovou nadílku a nemusíme u toho mít celkově zimy, jaké byly 100 let dozadu. I když na Didiho 1,5 m sněhu by to chtělo přece jen asi úplně jiné podmínky. Ale kdo ví, třeba i to globální změna klimatu zvládne.

Já bydlím ze zdejších diskutujících asi nejvýše (460 m. nm), aspoň z těch aktivních, jestli jsem někoho vynechal tak se omlouvám. A u nás jsou zimní projevy letošní zimy ve srovnání s nížinami přeci jen "drsnější", měli jsme tu již řadu ledových dní a jednou napadl celý 1 cm sněhu :D . Minimální teplota zatím -5,6°C. Měsíční průměry jsou zatím v normě. Ale absence zimních projevů začíná být vzhledem k datumu bizardní. O absenci silných mrazů svědčí i fakt, že do teď máme venku na zahradě ryze subtropické rostliny v nádobách a rozhodně je nemíním uklízet, dokud nebude pod -7°C. Ještě vzácně nějaký strom neshodil všechny listy, máme třeba letní jabloň, která má pořád z části zelené listy, našel jsem i pár zelených listů na fíkovnících. Obecně zatím jedeme takovou spíše Britskou verzi chladnější a zataženější zimy. Já jsem maximálně spokojen a to jsem zahradník, ale ke svému životu nepotřebuji já ani příroda silný mráz. Teploty kolem nuly bohatě stačí (na stratifikaci semen, na odpočinek spících rostlin). A pokud si někdo myslí, že silný mráz zničí škůdce nebo je omezí, tak to je celkem silně na omylu, takhle to úplně nefunguje. Důležitý je průběh celého roku, zima je jen začátek a jen jeden díl skládačky.

Co se týče předvánočního a vánočního počasí, tak vycházet z předpovědí je čím dál horší nápad, letos mě už předpovědi několikrát vypekly svojí neschopností. Dokonce pozoruju, že čím dál častěji selhává i aladin, který nedokáže ani 3 dny do předu předpovědět nějakou složitější situaci, ve všech případech vyšla lépe moje předpověď. A to pouhým pohledem do teplot do 850 hPa a směru a síle proudění. Myslím si, že z toho bychom měli vycházet i my. Pak byste totiž viděli, že se víkendové ochlazení začíná v modelech čím dál více zdržovat a že teplá fronta dorazí pravděpodobně až během středy, tedy 25.12. Ale pondělí a úterý bude velmi bezpečně pod nulou, těm -7°C v 850 hPa bych docela i věřil. Tzn sněžení i v nížinách, denní teploty nad nulou, ale v rozmezí 1-4°C, pokud se někde vyskytne silnější přeháňka, není přechodná bílá pokrývka vyloučena. Silné oteplení až od středy, z počátku bude hezky a teplo-bizardní teplo všude, ale pak to asi začne kazit inverze.

Dovolte mi popřát všem krásně prožití Vánočních svátků a hezký nový rok 2025 :snehulak: :jasno: .
Ovar
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2012 14:28

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Příspěvekod sniper76 » 17. 12. 2024 12:17

Ono kde v Evropě nyní hledat zimu? Skandinávie nic, Rusko jen občasné výkyvy na 2-3 dny k -10°C, jinak okolo 0°C.
sniper76
Nový člen

Registrace: 30. 06. 2015 06:08
Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Troll » 17. 12. 2024 16:57

No když tak průběžně koukám na modely, tak se v některých bězích už opět čas od času objeví nějaký faktor, který by to vánoční oteplení ještě mohl zkomplikovat nebo pozdržet, zejména pak pro V (např. vysunutí TV k severu a zastavení teplé advekce někde nad Čechami. Zde to dle předchozích výstupů na 90% ale už na Štedrý den ale i tak znamená teplo i do hor, tedy cca pod 1000 m. n. m.

Teď se tam ale občas objevuje TN, která se prohloubí nad V Evropou či Pobaltím a tím by přes svátky (nebo alespoň během Štědrého dne) vedla k proudění od S. Viz aktuání ICON. I když ani tak by ten vzduch nebyl nijak zvlášť studený, mohlo by to znamenat pro vyšší polohy a za určitých konstelací i níže, v těchto dnech bílo bez vysokých kladných teplot. A možná i zimní počasí na celé svátky s následnou inverzí.

No bojím se, že ostatní modely to nepotvrdí a v příštích výstupech se to opět vrátí k přetočenému JZ či jiné teplé hrůze minimálně po zbytek prosince.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 17. 12. 2024 20:51

K dotazu kde v Evropě nyní hledat zimu? bych odpověděl že ve Finsku, během posledních pár dní tam vydatně sněžilo z tlakové níže (i když na JZ pobřeží Finska to byl spíš déšť), aktuálně Lahti 35cm sněhu a -10°C, sever Finska mrazy kolem -30°C ;-)
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Aidamko » 18. 12. 2024 01:16

Tak já po roce a čtvrt zdravím. Koukám, že se tu za ten rok a něco urodilo pár básnických střev. Dobrý. :)

Počasí jsem moc času nedával, ale aktuálně to mám v plánu rozjet, tak snad nezůstane jen u jednoho příspěvku a pak šmitec, jo a předem se omlouvám, pokud to nebude moc srozumitelné. Doopravdy jsem měl asi 4x meteokrizi během roka, že jsem to hodil úplně do hnoje, tak se pomalu dostávám opět ze startovní pozice.

Hned ze začátku se zastavím u mého oblíbeného polárního vortexu, jelikož modely nadělují v horizontu 14 dní samé zajímavé věci. Hned ze začátku na modelech musím poukázat na možnost kanadského oteplení (obvykle častější ve fázích, kdy je PV roztažen, popř. se objevuje na začátku zimy). Zatím je ta šance poměrně vysoká, ale hodně velkým hráčem bude blokace nad Uralem. Zatím se nezdá, že by měla být nějak trvalá. Letos je dokonce co já pamatuji velice, ale velice nevýrazná, takže těžko říct. Výhledově zatím znaky trvalejší blokace Uralu nevidím, ale nezoufal bych, že taková situace nenastane např. v lednu.

Nicméně zpět k oteplení. Proč o něm píšu. Existuje jistá možnost, že díky roztaženému PV by stratosférické oteplení mohlo usnadnit cestu k blokaci atlantiku, takže pokud nám GFS a GEFS budou i nadále slibovat co druhý výstup šanci na toto oteplení, tak dle mého je reálná šance na nějakou změnu kolem poloviny ledna. Záležet bude co udělá toto "teoretické" oteplení se sílou polárního vortexu. Letos je polární vortex mimořádný ve stratosféře svojí velice silnou strukturou. Ono tato situace je poměrně stabilní, ale pak může nastat nějaký event SSV a PV se začne natahovat a natahovat až někde prdne a pak to jde poměrně rychle. Zatím v modelech nevidím moc velkou naději na velké oslabení až rozpad. Není tam až tak velký tlak aby se tak stalo, ale vidím tam možnost rozdělení PV v případě výraznějšího oteplení podél Arktidy, což nám GFS týden zpět věstil ale sešlo z toho. U Kanadského oteplení navíc funguje krásná magická formule, že čím více je protaženo podél PV k východu, tak tím větší naděje je na propagaci do nižších hladin, což by vedlo k blokaci nad Grónskem.

Co mě k mé předpovědi dohání je taky poloha PV. Postupně se z území Kanady stáhne někam do oblasti Barentsova moře a k Sibiři. Tahle poloha je poměrně dobrá pro jakékoliv zimní vpády do Evropy. Zjednodušeně se poloha projevuje na propsání TV nad Skandinávií, což pak umí hezky zablokovat Atlantik. Problém ale může nastat v případě kdy je PV velmi silný, pak může nastat naopak situace, kdy je v oblasti Barentsova moře tlaková níže, což pak umí hezky rozjet svižný atlantický proud do Evropy. Osobně na vedlejším fóru se touto spojitostí zabýváme již nějakou dobu, oficiální korelace jsem zatím nedohledal, ačkoliv poslední roky je ta korelace víceméně vždy na těchto dvou variantách (nutno podotknout, že vloni tato situace nastala pouze od půlky listopadu do prosince, posléze byl PV veden u Kanady a nad Grónskem). Prozatím vidím spíše variantu číslo dva, ale uvidíme co další výhledy.

Dále bych chtěl rozebrat MJO, jelikož v posledních dnech jsem to sledoval podrobně. Zdá se, že se ze zaseklé fáze 4/5 přesouváme někam k fázi 7/8, takže patrně změna poměrně podstatné.
Zdá se, že tomu všemu bude následovat propagace tropické konvekce z pacifiku do atlantiku, což se pravděpodobně propíše směrem nahoru. BLO nám připíše k AAM+, což právě povede k jednak propojení obou vrstev PV, ale také k oteplovacím vlnám z troposféry směrem nahoru, ale tyto vlny budou spíše slabší, ne moc vypovídající silou se projeví. S tím bude i rozdílná síla PV. Ve zkratce. Silnější PV je ve stratosféře, naopak v troposféře, resp. tropopauze je PV naopak průměrný.

No každopádně pro dnešek by to stačilo, uvidíme co směrem k Vánocům.
Zdar a sílu :)
Aidamko
Nový člen

Registrace: 02. 06. 2021 16:34

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 18. 12. 2024 08:15

Ahoj,

Zde ráno lehce pod 0 a mrznoucí mlha.

Ještě dnes a zítra tepleji a pak na pár dnů zase chladněji. Nyní to vypadá, že kolem svátků bude spíše tepleji, nějaká šance na ochlazení je v závěru roku, alespoň jsem si všiml, že poslední výstupy modelů to už nějakou dobu ukazují, zatím je tam mírné ochlazení.

Vždy se mluvilo v zimě o Karském moři, že když je komplet zamrzlé zima to bude mít pak zde snadnější. Dle grafu zalednění je už téměř komplet zamrzlé, stejně ale rozhoduje stále rozestavění Tlakových útvarů. Naopak led chybí např. u Špicberk a také zejména v Hudsonově zálivu. I v dnešní době za příznivé synoptiky a proudění od S bychom měli i mírně teplotně podprůměrnou zimu ve srovnání s minulým obdobím. Jinak aktuálně panují celkem silné mrazy na severu Skandinávie.

Na druhou stranu pokud se to ještě nepodělá, letos by mohl být Štědrý den po delší době zasněžený a poměrně chladný oproti minulosti, oteplení zde na V až zřejmě 25.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 18. 12. 2024 13:29

Ahoj,

Dnes po dlouhé době na chvíli slunko a jarních 9 nad nulou. Ráno klesla teplota na +3 při polojasné obloze.
Výhledy - přetočená výše, pak ochlazení, ovšem s otazníkem. Ono se ochladí a dost v Americe, což většinou zde značí teplo.
https://www.severe-weather.eu/long-range-2/warm-end-of-year-cold-winter-returns-in-january-2025-for-united-states-canada-fa/
Díval jsem se na Aidamkovy analogy, pokud by to klaplo, tak snad v půli ledna, těžko říci.
V každém případě to vypadá spíše na chladný závěr zimy a pozdní sněhánky na jaře.
Tož toliko a přeji pěkné, předvánoční dny :)
A.
Ps - Na Štědrý den by zde mohl být při troše štěstí sníh, oteplí se zřejmě na Boží hod.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 18. 12. 2024 15:16

My tady v Rakovníku jsme měli už jeden ledový den, byl jím pátek minulý týden ( ve čtvrtek bylo ještě 0,5 st. ). Pár dnů předtím jsme na několik hodin měli i nesouvislou pokrývku poprašku. V okolí města nad cca 430 - 450 m sněhová pokrývka vydržela až do soboty. Velice dobře letos vypadá začátek Vánoc. Po delší době nebudou teploty velikonoční, ale vánoční. Zda to bude stačit na vytvoření alespoň slabé sněhové pokrývky na Štědrý den ráno a dopoledne, to se ještě uvidí. Také oteplení koncem Vánoc může proběhnout jen ve výšce, nižší a střední polohy by za určitých okolností mohly zůstat pod inverzí, kde by se vzhledem k roční době vzduch dále prochlazoval. Ale musíme si ještě počkat. U nás odhaduji, že ráno 24.12. bude kolem nuly se slabým popraškem sněhu, který kolem poledne roztaje při teplotě kolem +2 st. Jiné by to bylo, kdyby jsme byli více pod vlivem TV nad Balkánem. Zdá se, že na nás nebude mít větší vliv, spíše budeme ležet mezi TV nad západní Evropou a TN nad Skandinávií. Balkánská níže by nám při očekávaných teplotách ve výšce 850 hPa kolem - 5 až -7 st. zajistila trvalý mráz. Ale od SZ bude vzduch při zemi teplejší.
Ovar: Prodlužování vegetační doby má na šíření teplomilnějších druhů jistě významný vliv. Na druhou stranu jsou invazivní teplomilné druhy, které spolehlivě zlikviduje mráz pod - 10 st, nebo trvalý holomráz trvající alespoň týden. Takových epizod je bohužel stále méně. Abychom si rozuměli, já nechci zimu v duchu 1928 - 1929, ale zima typu 2005 - 2006 nemůže být občas na škodu. Již zima typu 1996 - 1997 by byla pro mnoho našinců noční můrou.
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí