Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes1
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků99164
  • Celkem témat1148
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červenec 2025

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď počasí na červenec 2025

Příspěvekod Troll » 29. 06. 2025 20:14

Tak teplotně výrazně nadnormální a zde i velmi suchý červen pomalu končí. Jeho poslední dny jsou ve znamení první výrazné horké vlny letošního léta, která vyvrcholí v polovině příštího týdne.

Tato horká vna začala již v sobotu, kdy po jednodenní přestávce opět byl tropický den. Hned po něm i 1. tropická noc a hned s min. cca 22 st. !! Dnes druhý a zítra pravděpodobně 3. tropický den v řadě a to je pouze začátek té vlny.

V úterý kdy začne červenec už horko začne nabírat opravdové grády a někde asi dojde i na supertrop (v Čechách letošní první). Supertropy v úterý budou hlavně v JZ pol. Čech a zde ho ještě spíše těsně nečekám, i když třeba takové Doksany už by ho mít mohly. Plošný supertrop zde na SZ bude ve středu 2. 7. s max. někde až kolem 37 st. Ve čtvrtek se největší horka přesunou asi už na Moravu nebo prostě dále na V, ale supertrop je i zde ještě stále možný. Max. této vlny v ČR aktuálně vidím někde kolem 37-38 st. V pátek i přes ochlazení ještě nelze vyloučit trop, pak snad na pár dní max. pod 30 st. Horká vlna v délce trvání 6-7 dnů s 2-3 supertropy a max. kolem 37 st. jí klidně může zařadit zde na SZ i do TOP 5 od roku 2000. Navíc něco mi říká, že toto ještě nebude to nejhorší co nás letos v létě čeká.

Začátek července tedy bude extrémně horký, možná nejhorčejší 1. pol. 1. dekády července v historii měření. V dalším průběhu počasí neočekávám nějakou zásadní změnu. I po ochlazení v druhé pol. týdne se teploty patrně jen budou krátkodobě dotýkat normálu aby následovala další oteplení a horké vlny. Pokud bude červenec zde na SZ méně než 3 st. nad normálem, budu překvapen, jelikož čekám mimořádně teplý měsíc, který se opět podle mě vejde do nějaké top 5 nejteplejších červenců v historii měření. Minimálně 1. dekáda měsíce pak bude současně i velmi suchá. Sucho v přilehlé části Krušných hor je pak naprosto mimořádné, resp. např. u mě na chatě už od poč. roku chybí přes 200 mm k normálu a teploty tam jsou navíc skoro pořád (tedy kromě února a možná května) silně nadnormální.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2025

Příspěvekod Adi » 29. 06. 2025 20:33

Ahoj,

Zde teploty (naštěstí) mírnější, maxima do 28 dneska, včera se to motalo okolo hranice letního dne, který nakonec nepadl, nciméně díky večerní oblačnosti bylo v noci dlouho dusno a 18 s tím, že k ránu teploty na chvíli sedly k 17.
Dnes se opět, jak na potvoru večer napůl zatáhlo, což zpomaluje pokles teplot, ještě nyní je 24, pokud bych měl věřit modelům, je to okraj rozpadlé studené fronty, kde by zítra nemělo být více, než 26, tak jsem zvědav.
Od úterka to zase začne, ono to vlastně ani pořádně nepřestalo, slunko pere každý den, jak o dušu. Slunečního svitu je letos na rozdáváni, nikdy jsem nebyl spálen/opálen slunkem již v červnu. Jistě to není relevantní údaj, možná napoví to, že od přímého zásahu bouřky v první dekádě června, mezitím byl jeden jediný úhrn nad 5 mm, jinak dropty nebo nic.
V pátek a v sobotu, krátký oddych a v neděli a v pondělí se echt tropy vrátí v plné síle. Okolo 8 by snad měla přejít SF, která teploty umravní, ovšem, jak píše Troll, nečekám trvalejší ochlazení, možná na cca týden během druhé dekády července, pak se tepla opět vrátí. Očekávám průběh července podobný roku 2015. V poslední dekádě července tohoto roku vedra udeřily v plné síle a trvaly skoro celý srpen.
Asi takto
A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 29. 06. 2025 20:57

Supertropy v půlce týdne (středa) očekávám i v Praze. Předtím snad noční minima ještě relativně nízká kolem 15°C (aspoň doufám - nižší vlhkost a skoro bezvětří), pak ale čtvrtek nelze vyloučit tropickou noc.
Letos jsem zatím neměl štěstí na žádný skutečně vydatný bouřkový liják 15 mm nebo víc, v letech 2020 -2023 chodily vždycky v létě přes Prahu a okolí bouřky s 30 i víc mm za pár hodin, letos se mi vyhýbají a mám obavu že se dlouhodobé sucho které popisují kolegové ze SZ, možná rozšiřuje i do Prahy, kde bylo období 2020 - 2024 obdobím celkem na vodu bohatým a posledním suchým rokem u mě byl rok 2018...
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 30. 06. 2025 06:38

Ahoj,

Červen nám pomalu končí a po výrazně chladném květnu byl teplejší, ale ne tak moc jak jsem letos čekal a přeci jen teploty byly vesměs příjemné s chladnými rány.

Zde zatím kromě minulého čtvrtku, kdy teplota dosáhla téměř 32 st. je celkem příjemně teplo. V čechách je zatím obecně více teplo než zde na V a např. sobota byla příjemná s 24 st. a neděle s 28 st.

Tento týden započne silně nadprůměrné počasí s tím, že v nejteplejších dnech může leckde padnout 37 nebo 38 st. jsem zvědavý, zda někde může padnout i těch 40 st. ? Každopádně zde ještě dnes a v úterý lze čekat mírnější maxima do 30 st., kdežto v Čechách už bude o pár stupňů tepleji, od středy už velmi teplo i zde. Do středy však mají být celkem příjemná ranní minima díky suchému vzduchu, poté se oteplí.

Jak již bylo řečeno...je jasné, že nás čeká teplotně nadprůměrný červenec 2025. Zda se vejde do TOP 5 je otázka, uvidíme každopádně osobně bych čekal, že další takové teploty jako tento týden přijdou spíše až v srpnu.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí