Tak teplotně výrazně nadnormální a zde i velmi suchý červen pomalu končí. Jeho poslední dny jsou ve znamení první výrazné horké vlny letošního léta, která vyvrcholí v polovině příštího týdne.
Tato horká vna začala již v sobotu, kdy po jednodenní přestávce opět byl tropický den. Hned po něm i 1. tropická noc a hned s min. cca 22 st. !! Dnes druhý a zítra pravděpodobně 3. tropický den v řadě a to je pouze začátek té vlny.
V úterý kdy začne červenec už horko začne nabírat opravdové grády a někde asi dojde i na supertrop (v Čechách letošní první). Supertropy v úterý budou hlavně v JZ pol. Čech a zde ho ještě spíše těsně nečekám, i když třeba takové Doksany už by ho mít mohly. Plošný supertrop zde na SZ bude ve středu 2. 7. s max. někde až kolem 37 st. Ve čtvrtek se největší horka přesunou asi už na Moravu nebo prostě dále na V, ale supertrop je i zde ještě stále možný. Max. této vlny v ČR aktuálně vidím někde kolem 37-38 st. V pátek i přes ochlazení ještě nelze vyloučit trop, pak snad na pár dní max. pod 30 st. Horká vlna v délce trvání 6-7 dnů s 2-3 supertropy a max. kolem 37 st. jí klidně může zařadit zde na SZ i do TOP 5 od roku 2000. Navíc něco mi říká, že toto ještě nebude to nejhorší co nás letos v létě čeká.
Začátek července tedy bude extrémně horký, možná nejhorčejší 1. pol. 1. dekády července v historii měření. V dalším průběhu počasí neočekávám nějakou zásadní změnu. I po ochlazení v druhé pol. týdne se teploty patrně jen budou krátkodobě dotýkat normálu aby následovala další oteplení a horké vlny. Pokud bude červenec zde na SZ méně než 3 st. nad normálem, budu překvapen, jelikož čekám mimořádně teplý měsíc, který se opět podle mě vejde do nějaké top 5 nejteplejších červenců v historii měření. Minimálně 1. dekáda měsíce pak bude současně i velmi suchá. Sucho v přilehlé části Krušných hor je pak naprosto mimořádné, resp. např. u mě na chatě už od poč. roku chybí přes 200 mm k normálu a teploty tam jsou navíc skoro pořád (tedy kromě února a možná května) silně nadnormální.