Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes4
  • Příspěvků včera3
  • Celkem příspěvků99221
  • Celkem témat1150
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červenec 2025

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na červenec 2025

Příspěvekod Adi » 14. 07. 2025 18:44

Ahoj,

Tak tady v neděli již bezpečně letní den s 27 stupni, takže na koupání to určitě šlo,stejně, jako dnes, kdy bylo 28 až 29.
I zítřek bude poměrně teplý až horký s možností dosažení tropu. Od zítřejšího večera se ochladí, ovšem ještě ve středu, před další SF bude na východě místy LD, pak dva dny pausa, ve čtvrtek i pátek, kdy by mělo zapršet, nejspíše v přeháňkách, než nějakém trvalejším dešti. Od soboty opět teplo, kdy zřejmě padne letní den a v neděli teploty vystoupí ještě výše?
Jinak zde každý den trochu k večeru zapršelo, buď z přeháňky, nebo včere večer z pásu bouřek. Pěkně se blýskalo, ovšem úhrn za včera 2,4, před včerejškem 2,7, tak akorát na zalití.
I poté se zdá, že léto bude vystrkovat růžky, ovšem Atlantik má být stále relativně aktivní, tedy nevypadá to zatím na nějajkou šňůru tropů. Uvidíme s čím příjde závěr měsíce a srpen.
Tož tak
A.
Ps za červenec 54 mm
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 14. 07. 2025 19:09

No počasí je proměnlivé rychle se to střídá o stabilní počasí by se postarala mohutnější TV nad Evropou nejlépe nad tou střední kdy by bylo 25-30. Samozřejmě by ale bylo sucho ale to je zde stejně i když fronty chodí ale ho... to hodí.
Dnes téměř tropik nebýt toho že kolem poledne přitáhla vysoká oblačnost okluze bez jediné kapky bylo by +32.
Nicméně voda se trochu ohřála na +23 houpal jsem se já a Mates /to je pes/ manželka a Peggy /to je čuba/ možná zítra pokud fronta nedorazí již dopoledne. Noc bude teplá.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 15. 07. 2025 12:13

Před hodinou nás přešla první slabší bouřka, vzala nás spíš okrajem - 3,5 mm. Nicméně fronta je ještě v Německu u našich hranic. Vytváří se na ní pěkná lajna bouřek, počítám, že v dalších hodinách ještě narostou. Pokud bude lajna zachována až k nám, lze čekat silnější vítr při jejím přechodu, jak už to bývá. V dalších dnech výšková TN. Aladin si se srážkami zatím moc neví rady, každý výstup lokalizaci a množství mění. Snad tu do pátku spadne alespoň 20 mm, je už dost sucho. Dnešními milimetry jsme se přehoupli přes 20 mm za červenec.
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 15. 07. 2025 13:24

Dnes ráno to dle družice vypadalo na slunečné dopoledne ale není tomu tak. Bouřka od Rakovníka sem přišla v podobě slabé přehánky s 0,5mm.
Ano jdou další ale tyhle lajny nás v 90% případů přejdou nejslabší částí prší 5 minut a trochu zafouká.
Dnes jsem četl že deště posledních déšt posledních dnů potlačil na celém území sucho a že půda je vlhká do 40cm.
No možná na Moravě ale v Čechách určitě ne a pokud někde ano tak jen velmi lokálně.
Třeba zde se vláha dostala maximálně do 4cm a dnes již nebylo poznat že pršelo. A to si troufám říct že polovina Čech je na tom stejně nebo dokonce hůře než je tomu zde. Ostatně dost cestuji po ČR a vidím stav vegetace a většinou je v horším stavu než tady. Zdroj intersucho.
Možná by to chtělo vzít krumpáč objet republiku a kopnout do země.
Dnešní výhledy se mi docela líbí tedy pokud vyjdou akorát těch srážek by bylo potřeba násobně více.
Někdo by mohl namítnout že více srážek by zase vedlo k nižším teplotám ale taková úměra neplatí. Respektive pršet může méně často ale výrazně vydatněji protože srážky v množství do 5mm za den jsou prostě málo to se odpaří za den i z vodní hladiny a aby to mělo efekt muselo by to spadnout každý druhý den.
To by pak ale bylo léto na prd a všude samá plísen přitom by vlastně napršel normál nic na víc.
Ideálně 20mm jednou za týden teplota 25-30 sluníčko a 1-2 dny by mohlo být do +25 a pod mrakem. Tak bych to chtěl bohužel tak to nikdy samozřejmě nebude.
A nebo lonský model léta kdy bylo teplo prakticky bez chladných vpádů a přitom dost slušné srážkové úhrny.
Tak tahle lajna nakonec patří mezi těch 10%. Trefa a ještě to mohutnělo. Spadlo z toho 13mm z toho cca 10mm za 15 minut.
Tímto se posunuji na 30mm za červenec a na nějakou dobu je zalito. I ten vítr byl skoro 20m/s . Broskev má zlomenou jednu větev a nějaké ovoce popadalo. Broskve jsou ještě tvrdé ale již sladké tak se to dá zavařit začínáme s okurkama a kukřicí.
Hlavně že nedošlo na kroupy nějaký bílí jadýrka na radaru ale těsně vedle.
dididi
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 15. 07. 2025 21:36

Také z Prahy z Dejvic mohu po dlouhé době zahlásit bouřkovou trefu, za necelou půlhodinu 9mm. Konečně něco propršelo trochu víc i pod stromy a doplnila se zásoba vody v sudech. Za červenec mám zatím 24mm a doufám že se sem v příštích dnech nějaká další bouřka ještě trefí.
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 16. 07. 2025 07:06

Ahoj,

Čeká nás teď pár spíše zamračených dnů, ochlazení a nějaké srážky. Včerejší večerní bouřka přinesla až 15 mm srážek a tentokrát se obešla bez nějakých poryvů větru, jinak konečně se trochu zvedla hladina řeky Bečvy...pokud bude pokračovat trend, budeme mít pěkný srážkový nadprůměr za červenec. V lesích je pěkně mokro a počasí by mohlo svědčit hřibům.

Co se týká výhledů opět to nevypadá na nějaké ustálené počasí, člověk by čekal že přijde nějaká trvalejší TV a třeba 14 dnů bude pěkně, na to bych sázel spíše v srpnu.

Co se týká koupací sezony: Přijde mi, že v dnešní době je potreba mít alespoň 28 st. a jasnou oblohu aby byla koupaliště plná, včera bylo polojasno až oblačno a max. teplota téměř 27 st. a na bazénech jen pár lidí.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 16. 07. 2025 08:17

Je tomu tak. Počasí bude proměnlivé teplotně rozkolísané ale v průměru docela teplé a snad se bude zlepšovat stav sucha až do jeho ustoupení. TV v podstatě neexistuje všechno jsou to nevýrazné rychle se přesouvající výše.
Jednak je celkem živý Atlantik a pak azorská TV nasouvá své výběžky na sever což vede k těmto situacím. Vtěch stabilních se nasouvala do Alpské oblasti TN tak bud blokovala nebo směrovala na více severní dráhu.
Jinak lidé jsou zhýčkaní vyhřívanými bazény. Mě to nevadí mě stačí když voda má +22 a víc a naopak voda nad +27 už je moc teplá.
Jenže já se koupáním jen osvěžuji víc než 10 minut ve vodě nejsem ale když je vedro vlezu tam třeba 10x za den.
Dnes musím dát do bazénu robota včerejší bouřka to pěkně zadělala. Náraz větru před bouřkou byl 77 km/h což zde v údolí není vůbec běžné. Vítr se tu hodně točí v lese bude určitě hodně popadaných stromů těch nárazů větru bylo během 20 minut několik.
dididi
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 16. 07. 2025 09:33

Myslím, že o víkendu (neděle) se tropické třicítky vrátí. Ale jak psali předchozí pisatelé, nevypadá to zatím na dlouhý brutální heatwawe jako tu byl na začátku měsíce a možná bude i větší šance na zálivku z bouřky.
Ohledně koupání, u mě v Praze 6 byl v červnu super Džbán, ale teď už jsou tam zelené sinice a voda jak kafe :-(
V Praze to pro otužilejší příznivce přírodního koupání jistí Vltava, v Braníku nebo v Komořanech (předtím, než Vltava proteče centrem a než se do ní vleje Botič) je tam voda docela čistá a i v supertropech příjemně chladivá ;-)
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod godlike » 16. 07. 2025 16:10

Ja mel vcera 6mm a dnes dopoledne 1,8 a ted nejaky drobky cili 2,3mm. Celkem za cervenec 27mm. Byl jsem dnes doma a rychle jsem dopoledne po xxx tydnech sucha sekal a stihnul jsem to jen tak tak pred destem. Je to takove idealni pocasi na plisne, jsem zvedavy, kdy se to rozjede. Letos tady je velka uroda merunek. Strom mam obsypany, jako snad nikdy. Akorat uz vubec nevim, co mam za druh. Nejaka pozdni odruda a zaboha uz nevim co to je. Stale napul zelene, ale licka uz cervenaji. Snad se po mnoha letech dockame a urodu nesklidi vichr nebo kroupy.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček

Registrace: 14. 12. 2015 10:07

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí