od Troll » 24. 08. 2025 14:53
Ano, včera a dnes ráno byla opravdu na srpen slušná zima. Ještě před cca týdnem, když jsem slyšel, jaké byly údajně teploty 21. 8. 1968, kdy klesala minima na 8/4 st., přišlo mi to v dnešní době téměř sci-fi. Najednou o pár dní později jsou minima 7/2 st. a to v srpnu 2025? Tohle mi někdo říci před 10 dny, tak se mu vysměju. Nedivím se, že jsou z toho denní rekordy na více než polovině stanic a na některých déle měřících i celoměsíční minimální rekordy. Za zmínku stojí např. Doksany s min. 1,6 st. a přízemním mrazem (dosavadní rekord 2,8 st. z 26. 8. 1980). Teploty o tomto víkendu jsou tedy silně podnormální, odpovídající přelomu září/října. Jinými slovy, tento víkend považuji za jedinou vyložene studenou epizodu tohoto léta, pro oteplující se klima 20. let 21. stol. pak i za neobvyklou.
Na druhou stranu ještě před 20 lety nebyly podobné teploty v poslední dekádě srpna nic mimořádného a třeba koncem června bývalo někdy ještě chladněji. Koukal jsem na některé stanice (zvláště ve vyšších polohách) a na jejich historická data, a dokonce i ve 21. století bylo v srpnu již i chladněji - zajímavá jsou minima třeba i ze 7. 8. 2016 v Krušných horách. Taková Milešovka pak dnes zdaleka neměla ani denní rekord, jelikož 24. 8. 1940 tam bylo jen 2,8 st. a nyní "horkých" 6, 5 st.
Nejen díky této nečekaně chladné epizodě, ale také díky chladnějšímu poč. srpna, spíše průměrným teplotám v tomto pracovním týdnu a jen 1 vyloženě teplému 3-4 dennímu období a předpokládaným další max. 2-3 výrazněji teplotně nadprůměrných dnům v jinak spíše teplotně průměrném příštím týdnu určitě nečekám srpen jako teplotně nadnormální vůči aktuálnímu normálu. Odchylku od něj čekám někde v rozmezí -0,3 až +0,5 st., tedy podobně jako v případě července, velmi blízko normálu. Zato srážkově půjde o jeden z vůbec nejsušších srpnů a deficit srážek se již místy zde na SZ dostává od poč. roku až k 250-300 mm.