Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes5
  • Příspěvků včera2
  • Celkem příspěvků98500
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Globální oteplování je novodobý fenomén naší Země. Existuje vůbec?

Re: Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Příspěvekod kaltman » 11. 11. 2008 20:25

Tak Bursík napadl Klause za názory ohledně GO. Jenom potvrdil, co jsou Zelení za stranu.
kaltman
Nový člen

Registrace: 07. 05. 2008 21:55

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod iwag » 11. 11. 2008 21:18

iwag
Nováček

Registrace: 05. 11. 2008 20:02
Hodnocení: 7

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 12. 11. 2008 23:17

Po přečtení 6 posledních stránek chci uvést několik poznámek.
Pan Lapin odmítl názory geologů, tedy těch co se vyjadřují k tématu GO. Jejich poznatky smetl tím, že jejich projekty jsou placeny těžaři surovin. Pokud jste profesionálním klimatologem, měl by jste se jako profesionál také vyjadřovat, neházet všechny do jednoho pytle, byť na foru pro laiky. Mnozí zde s Vašimi názory nesouhlasí, často také používají neprofesilnální výrazy,ale my jsme laici. Mě velmi oslovuje pan Cílek, geolog s přesahem do klimatologie a dalších oborů. Zatímco Vaše předpovědi vývoje klimatu se opírají o výstupy z počítačových modelů, jeho názory jsou podpořeny zkušenostmi a poznatky z geologických výzkumů. Zatímco on se opírá o fakta, Vy se opíráte o výsledky modelů. Jak můžeme věřit výsledkům počítačových modelů, které předpovídají vývoj klimatu na desítky let dopředu, když podobné modely nedokáží předpovědět počasí ani na 14 dnů. Komu tedy věřit? Ať si každý odpoví sám.
Pokud za viníka všeho mátě znečišťující plyny, přesvědčte nejprve hlavní producenty těchto plynů, tj. Čínu, USA, Rusko a Indii. To že vypouštění těchto plynů omezí jen EU bude jen plácnutí do vody a celková situace se stejně bude dál zhoršovat, tj jejich koncentrace růst. To už nemluvím o tom, že pro život na planetě má daleko horší důsledky kácení pralesů v tropických oblastech, aby se zde mohly pěstovat palmy na produkci " obnovitelných pohonných hmot ".
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod para » 13. 11. 2008 12:21

Nechci pane wenzel odpovídat na vše za Lapina ale co vím tak Cílek předpovědi klimatologů hájí. Viz např radio Leonardo 11.4.2008 http://www.rozhlas.cz/radionaprani/arch ... 1&p_sort=A
A k tomu matematickému modelování počasí a klimatu dovolte malý trochu pokulhávající ale ilustrativní příměr. Vemte si konvici s vodou. Dejte do ní malinlé smítko a ohřívejte..... S oběmu dodané energie a účinosti... poměrně přesně spočítáte za jak dlouho a na kolik se voda oteplí. Jestli ne vy tak na základní škole by s tím neměl mít průměrný žák potíž. Ted si dejte ten další úkol - vykteslit trajektorii pohybu toho smítka.... a ouha - superpočítač k tomu potřebný asi nebude po ruce - že :) Analogicky to chápu s tím klimatem v globálu a počasím v místně. Klima se navíc udává jako střední hodnota zhruba 30letých období kdežto to počasí jako okamžitý projev v dané pozici. Obojí ještě s jistou pravděpodobností. Asi tak. ;)
Neboj se neznalostí - obávej se spíše falešného poznání - to bývá vlastní příčinou zla.
para
Nováček

Registrace: 11. 11. 2008 14:33

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 13. 11. 2008 12:47

Pokud znám názory pana Cílka, tak vím že není popíračem klimatické změny, já popíračem být také nechci, ale také znám jeho názory na výstupy z IPCC a jeho kritiku některých! těchto výstupů. Nechci samozřejmě za něho hovořit, on toto forum patrně nenavštěvuje. Jen se mi zdá, že jeho názory na tuto problematiku zohledňují více faktorů a skleníkové plyny pro něho nejsou modlou, což se o některých zdejších přispěvatelích říci nedá. Klima totiž není neměnné, nikdy nebylo a nebude. Měniĺo se bez existence člověka, mění se i dnes. Já zastávám názor, že v současné době nikdo neví proč k současné změně klimatu dochází a jaký podíl na ní má člověk. Věda je v tomto oboru teprve v plenkách a za několik desetiletí nám současná hysterie kolem CO2 přijde stejně směšná, jako výzvy klimatologů v sedmdesátých letech k ukládání sazí na ledovcích, aby se zastavilo tehdy údajně prokázané globální ochlazování. Nikoho jsem nechtěl urazit, jen vyzývám všechny k sebereflexi, sebe nevyjímaje.
wenzel
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod para » 13. 11. 2008 15:27

Sebereflexe byla je tím víc na místě čím víc se člověk stává přírodní silou. V nutnosti sebereflexe s Vámi proto naprosto souhlasím. Háček ale je v tom, co pokládat za "hysterii" kolem G.O. a co za nemístnou ignoraci problému a po kom požadovat sebereflexi nejvíce. Panel IPCC hovoří zhruba o tom, že za nynější G.O. může člověk s jistotou 90% při jeho vlivu na dnešní děje mírou 50%. To jsou čísla co jednak stojí za úvahu a na druhou stranu připouštějí i vlivy jiné. Kéž ty "jiné vlivy" ale někdo doloží podobně věrohodně jak IPCC svou poslední zprávu a né jen jak event hypotézy. A k té údajné "hysterii" můj náhled je ten, že bez společného povědomí a společné celosvětové snahy se s dnešními trendy nedá skutečně moc udělat a paniky i "hysterie" jsou jen škodlivé - na druhou stranu ignorace začínajícího problému může mít dopady fatální a průběžná informovanost všech je proto víc jak na místě. Schopnost adaptace /přemístění ekosystému /na kterém je i člověk závislý/ na nárůst teploty o stupen se udává zhruba 100km/století. Když se podíváme na klimatický atlas Čech tak je možné, že při dnešním nárústu teplot se pro relativně velkou výškovou diverzitu u nás tolik dramatického v tomto století snestane nebot průměrná teplota o jeden stupen je zhruba v regionech těch 100km vzdálených. Problém je ale i v úhrnu a chodu srážek atd... a tak k optimismu nevidím důvod. Oproti tomu daleko více mohou být postižena rovinatá území jako je středozápad USA..... Austrálie... A to všechno při stagnaci ekonomik a růstu populace i migrace vypadá už nyní nanejvíš hrozivě i pro nás. /Osobně už nyní mám problém s migranty ve svém okolí, kteří se v důsledku přetrhaných soc. vazeb chovají asociálně/. Začneli lidská společnost jako celek chudnout lze očekávat jen eskalaci všech typů problémů. A na tomto procesu se asi podepíší jak vlivy klimatické tak politicko ekonomické a surovinové. Podívejte se třeba na "bublinový graf Ch. Halla" - je z něj vidět, že lacinou energii máme jen s docházejících fosilů a tak je asi budeme muset dotěžit - ale na druhou stranu to v tom případě bude kolidovat se změnou klimatu ovlivněnou emisemi. http://www.esf.edu/EFB/hall/ Nečeká nás v budoucnu asi nic snadného. Lépa snad dopadne ta společnost, která se zavčas začne připravovat. Zdravím.
Neboj se neznalostí - obávej se spíše falešného poznání - to bývá vlastní příčinou zla.
para
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod green » 13. 11. 2008 16:53

green
Nováček

Registrace: 09. 09. 2008 14:20

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 13. 11. 2008 17:48

Pokud jsem správně pochopil, ta druhá citace byla panu Cílkovi vložena do úst Greenem. Možná by bylo lepší než za někoho mluvit, oslovit přímo jeho ( i když to asi nikdo z nás nemůže ). Podle jeho článků v časopise Vesmír a dalších jeho vyjádřeních i v odborné literatuře se mi zdá, že jeho názory od devadesátých let do současnosti jsou konzistentní, proto ten druhý článek nehodlám brát vážně.
wenzel
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod green » 13. 11. 2008 20:11

green
Nováček

Co je to hodnocení?

Aká bude zima ?

Příspěvekod green » 13. 11. 2008 22:42

Keď už sme pri tých zvukových záznamoch, tak dnes som zaregistroval v Slovenskom rozhlase rozhovor s pánom Milanom Lapinom na tému aká bude tohtoročná zima.
Zvukový záznam si môžete prehrať tu:

a ešte rozhovor s pánom Lapinom na Deň Zeme 22.4.2008:
green
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod karbet » 14. 11. 2008 10:03

Jo jo, na jaře rychle povrch krajiny vyschne, takže se rychle oteplí. Ale když povrch ještě rychlej vysychá díky lidské činnosti, nemá to podle Lapina a greena na oteplení žádný vliv. Kdo tuhle logiku nechápe, je normální a gratuluju mu.
karbet

Co je to hodnocení?

Příspěvekod para » 14. 11. 2008 10:13

Já ale Karbete od nich nikde nečetl, že by změna místní vlhkosti na mikroklima bylo bez vlivu. Kdejaký park ve městě má místní vliv velmi významný. Možná uvedli, že to nemá podstatný vliv na globální stav - nebylo to náhodou tak nějak podobně? Oni asi ale nejvíc s Tvého pohledu hřeší tím, že pro ně vodní paradigma není základem - vid Karbete. ;)
para
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod MajdaLa » 14. 11. 2008 16:40

Nejsem odborník na meteorologii a už vůbec ne na klimatologii, ale z toho co vím, ačkoliv toho není moc se spíše přikláním k názoru, že za současnou klimatickou změnu může v dost velké míře lidská činnost. Pomiňme teď simulace GCM, pokud nevěříte matematickým modelům, jejichž simulace jsou přeci jen zatíženy určitou chybou. Podle informací které mám je v současné době největší koncentrace skleníkových plynů za celé období co o jejich koncentraci máme údaje. Podle měření hladina CO2 stále stoupá...nedávno jsem mimochodem viděla simulaci je to na této adrese: kde ukazují za jak dlouho přibližně který stát nějakých 1000t CO2. Nevypouštíme ale jenom CO2, ale i jiné "nečistoty" velké množství prachu, různé jiné plyny a podobně. A nevěřím, že CO2 a skleníkové plyny jsou hlavním důvodem oteplování.
Před několika lety jsem četla studii ...viz zde: o revitalizaci krajiny u obce Senotín. Tato studie dost ovlivnila můj názor na tento fenomén. Je zde vidět že příliš drastický přístup ke krajině vede i ke změnám v místních podmínkách, v této oblasti šlo o znatelné vysušení krajiny a následné škody. A co děláme s celou planetou? Chováme k ní podobně drastický přístup, jaký byl zaveden ke krajině popsané ve studii. Filozofuju, já vím, nicméně klima je nesmírně citlivé i na tyhle věci...a nejen klima.
Život je řada průšvihů po sobě nepravidelně jdoucích.
MajdaLa
Nový člen

Registrace: 13. 07. 2008 13:42

Co je to hodnocení?

Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause

Příspěvekod green » 14. 11. 2008 20:38

green
Nováček

Co je to hodnocení?