Bol som v zahraničí, preto som sa dlhšie neozval. Na otázku Greena ale aj na príspevky niektorých diskutujúcich by som odpovedal takto:
Viackrát so v tejto diskusii zdôraznil, že počasie je premenlivé a z krátkodobých oteplení a ochladení by som nerobil žiadne ďalekosiahlejšie závery. O tom, že či sa klíma mení alebo nie, môžeme usudzovať iba z vyhodnotenia 30-ročných (prípadne dlhších) priemerov, alebo z trendov za najmenej 30-ročné obdobia. Premenlivosť klímy je daná smerodajnou odchýlkou, alebo variačným koeficientom, ktoré sú na danom území pomerne stabilné. Preto my klimatológovia nemáme radi pojem "globálne otepľovanie", ale hovoríme skôr o "zmene klímy". Laici majú totiž predstavu, že ak sa globálne otepľuje, tak je to otepľovanie z roka na rok a nedokážu pochopiť, že ide o dlhodobý proces. Vidíme to aj z grafu rozlohy plávajúceho ľadu (s pokrytím aspoň 15%) v Arktíde od roku 1900 (ktorý je podľa viacerých celkom spoľahlivý, no nehovorí nič o hrúbke a hustote ľadu):
http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere ... 0-2007.jpgRovnako upozorňovanie na jednotlivé extrémy nemá význam pri hodnotení klimatickej zmeny. Ako dôkaz to môžeme brať iba vtedy, ak sa zmení štatistická štruktúra extrémov, teda ak sa mení pravdepodobnosť opakovania určitých návrhových hodnôt klímy (napríklad pri dennom minime teploty vzduchu -20 °C sa zmení pravdepodobnosť opakovania silnejšieho mrazu z 1x za 10 rokov v priemere na 1x za 20 rokov v priemere, tak je tom už jeden z dôkazov, potrebujeme na to ale dobrú štatistickú analýzu).