Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera3
  • Celkem příspěvků98489
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Globální oteplování je novodobý fenomén naší Země. Existuje vůbec?

Re: Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Příspěvekod jedna_poznámka » 21. 11. 2008 18:19

Pane Lapine,na linku, který ste uvedl

se používá pojem
geopotenciál na hladině 500 hPa
Můžete vysvětlit srozumitelným způsobem co to znamená ? To, co uvádí Wikipedie mi není zcela jasné.
jedna_poznámka

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Milan Lapin » 21. 11. 2008 19:30

Milan Lapin
Nováček

Registrace: 01. 05. 2008 12:10

Hodnocení: 13

Co je to hodnocení?

Příspěvekod jedna_poznámka » 21. 11. 2008 20:48

jedna_poznámka

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Milan Lapin » 21. 11. 2008 21:31

Áno, je to tak, ešte lepšie to platí pre relatívnu topografiu, napríklad výška 500 hPa nad 1000 hPa v gpdm, prípadne 700 hPa nad 1000 hPa.
Milan Lapin
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod RisingStar » 22. 11. 2008 16:36

The dogs bark, but the caravan goes on.
RisingStar
Nový člen

Registrace: 03. 09. 2008 08:35

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Milan Lapin » 22. 11. 2008 19:00

RisingStar, považujem terajší charakter cirkulácie za dosť netypický v tejto ročnej dobe, no vyskytuje sa. Rozhodne takýto charater nebude mať dlhšie trvanie a obnoví sa normálna situácia s centrálnou cyklónou niekde okolo Islandu. Potom môže mať vývoj viacero variantov, medzi ktorými je najčastejší ten, ktorý znamená juhozápadné až západné prúdenie nad strednou Európou. Menej častá je verzia s výraznejšou cyklónou nad Stredomorím a občasným NE prúdením chladnejšieho vzduchu do strednej Európy, ešte menej častý je prípad so stabilnejšou anticyklónou nad Škandináviou a výrazným NE prúdením studeného vzduchu z Ruska. Treba sledovať vývoj v širšom okolí, no aj tak je prognóza na viac ako 7 dní neistá. Teraz je dynamika cirkulácie veľká a ľahko sa môže zmeniť. V každom prípade ale bude hrať dôležitú úlohu pomerne malé množstvo studeného vzduchu v Arktíde a relatívne veľmi teplé počasie nad východnou Európou a západnou Sibírou. Stále mi to vychádza u nás na teplejšiu zimu ako dlhodobý priemer asi o 1 °C a vyšší úhrn zrážok.
Milan Lapin
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod RisingStar » 23. 11. 2008 09:58

pán Lapin, práve pred chvíľkou ma tiež zaujali tie vysoké ranné teploty ďaleko nad Tajgou. Ak sa domnievam správne, tak chladnejšie ako máme dnes už prakticky za danej situácie ani byť nemohlo (v tom zmysle, že chladnejší vzduch k nám momentálne ani nemá odkiaľ prúdiť).
Tiež si všímam tú kvázi atypickosť aktuálneho stavu v tlakovom poli v hladine 500 hPa. Zhliadol som aj tento obrázok s teplotou vody v oceánoch, kde stále vidieť "veľkú červenú škvrnu" práve v severnej časti Atlantiku. Detto, začínam sa tiež čím viac prikláňať k názoru, že takého chladnejšie obdobia budú počas zimy skôr výnimočné, veď ako sa hovorí: jedna lastovička ešte leto nerobí, takisto ani jedno ochladenie zimu nerobí. Nuž, uvidíme. Potešilo by ma (a asi aj väčšinu z nás), keby také obdobie ako je dnes vyšlo na Vianoce.
RisingStar
Nový člen

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Milan Lapin » 23. 11. 2008 19:14

RisingStar, ešte by som dodal toto: Samozrejme, aj v prípade malého množstva Arktického vzduchu za polárnym kruhom môže byť u nás studená zima. Dobrým príkladom je zima 2005/2006, keď bolo chladno iba v strednej a východnej Európe (1 až 3 °C pod dlhodobým priemerom), no v celej Severnej Amerike (USA a Kanada) zaznamenali najteplejšiu zimu od začiatku meteorologických meraní. Teplo bolo aj inde na severnej pologuli. Počasie je premenlivé. Vo veľkej väčšine prípadov však také teplo v Arktíde, na oceánoch a na severe kontinentov ako je teraz znamená aj u nás teplú zimu. Všímajte si dolný obrázok, kde je odchýlka od normálu: http://wxmaps.org/pix/temp4.html , http://wxmaps.org/pix/temp2.html , http://wxmaps.org/pix/temp11.html , http://wxmaps.org/pix/temp5.html . Odchýlky o vyše 10 °C na veľkom území kontinentov sú skutočne pozoruhodné.
Milan Lapin
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 23. 11. 2008 21:03

Poslední příspěvky jsou dost pesimistické. Myslím, že oproti posledním dvěma zimám letos zalednění Arktidy i chladnutí Atlantiku pokračuje poměrně rychle. Z minulosti Vím, že na Sibiři se anticyklona může vytvořit nečekaně rychle a ochlazení s ní potom spojené je také prudké. Nemaloval bych zatím čerta na zeď, i když jsem si vědom, že právě na Sibiři je letos zatím velmi teplo, zatím.
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod RisingStar » 23. 11. 2008 21:32

pán Lapin, tak ten spodný obrázok je naozaj dychvyrážajúci. Možno by som mu ani nebol veril, keby som si ráno nebol pozrel teploty v Tajge a stepiach a čísla ako +10 a +8 ma naozaj zaskočili.
Ešte sa vrátim k tomu čo ste spomínali vyššie, že zima môže byť dosť zrážková. Myslím, že by to nebolo na škodu veci, pretože rok ako celok bol suchší. Samozrejme pri jarnom topení snehu by to mohlo mať následky, ale pri predpokladaných otepleniach sa sneh topí zväčša postupne. Za pravdu vášmu tvrdeniu o JZ prúdení dáva aj najnovší výstup z modelov, ktoré predpokladajú teplú prvú decembrovú dekádu. Tým by sa vša kaspoň zmiernilo sucho, ktoré mnohé oblasti pociťujú.

wenzel,určite sa sibírska anticyklóna môže vytvoriť rýchlo, no nemusí to ešte zaručiť, že nás ovplyvní. Pamätám, že minulý január mala svoj stred v Petrohradksej oblasti s centránlym tlakom 1060 hPa a určite si spomínate, aký bol január. Uvidíme, čím prekvapí táto zima...
RisingStar
Nový člen

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 23. 11. 2008 22:36

Tak to je samozřejmě pravda, pokud se tam anticyklona vytvoří, nás ovlivnit nemusí. Mně se jen nechce věřit, že budeme mít třetí teplou zimu po sobě. Většinou i v teplejším období přichází opačný výkyv. Ale kdyby někdo z nás dokázal zimu předpovědět, asi by dostal Nobelovu cenu. Zatím jí pokud vím nikdo nedostal a počasí nás určitě zase překvapí.
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Milan Lapin » 24. 11. 2008 07:01

K predchádzajúcej diskusii by som dodal ešte niečo: My meteorológovia a klimatológovia máme takú zásadu, že pri predpovedi počasia a pri analýze klimatických podmienok nefavorizujeme žiadne počasie a žiadnu klímu. Inak povedané, každé počasie máme rovnako radi, hoci je pravda, že na extrémne prípady sa trochu viac tešíme. V tejto diskusii píšu väčšinou mladí ľudia, ktorí majú v zime radi chladno a veľa snehu a v lete teplo a slnečno, čiže takzvané pekné počasie. Z toho vyplýva aj ich zaujatosť pri hodnotení počasia. Navytýkam to nikomu, iba by si mohli odpustiť urážlivé invektívy, ak sa náhodou niekto odváži predpovedať iné počasie ako si práve želajú.
Bežní ľudia si z minulosti pamätajú hlavne extrémne prípady počasia a potom také počasie, ktoré prežívali počas dovolenky alebo počas nejakých udalostí. My klimatológovia s odstupom času hodnotia každé počasie s rovnakou váhou, preto sa niekedy s laikmi pri hodnotení minulého počasia nezhodneme. V každom z 3 mojich počítačov mám prehľad počasia od roku 1951 a z Hurbanova aj od roku 1871 (po mesiacoch od roku 1901 z celého Slovenska). Na Wetterzentrale je po dňoch prehľad TT 850 a AT 500 od roku 1948, prízemné mapy tlakového poľa od roku 1880. Teda dosť údajov na objektívne hodnotenie minulého a aj aktuálneho počasia bez akejkoľvek zaujatosti.
Milan Lapin
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Lapin » 24. 11. 2008 08:30

Ešte pridávam linky:
Mapy prízemného tlakového poľa od 1880 sú na: http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsslpeur.html
Mapy teploty vzduchu na AT 850 hPa, AT 500 hPa a prízemného tlaku vzduchu sú na:
http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsreaeur.html
Teplotu vzduchu a zrážky na Slovensku nájdete na: http://www.dmc.fmph.uniba.sk/public_htm ... normal.htm a na http://www.dmc.fmph.uniba.sk/public_htm ... banovo.htm a na http://www.dmc.fmph.uniba.sk/public_htm ... banovo.htm
Snehové podmienky v Malých Karpatoch sú na: http://www.dmc.fmph.uniba.sk/public_htm ... kababa.htm
Ostatné informácie poskytuje SHMÚ
Lapin

Co je to hodnocení?

Příspěvekod green » 24. 11. 2008 10:19

Treba ale pripomenúť, že odchýlky ročných priemerov (mesačných priemerov) teploty za celé územie Slovenska z historického pohľadu nie sú k dispozícii ani na stránkach pána Lapina (o tom sme už diskutovali) ani na stránkach SHMÚ.
Podľa mňa je to základná klimatologická informácia, ktorá by mala byť verejnosti sprístupnená zadarmo na stránkach SHMÚ. V iných vyspelých krajinách je to bežné, na Slovensku zatiaľ nie. Občan si tak nevie urobiť predstavu o tom, ako sa vyvíjajú ročné (mesačné) priemery teplôt od začiatku meteorologických pozorovaní na Slovensku. Informácie len z Hurbanova, alebo len za posledný mesiac sú nedostatočné. Klíma je na Slovensku značne variabilná, údaje z jednej stanice nemôžu túto variabilitu zovšeobecňovať.
Z historických údajov o klíme nájdeme na stránkach SHMÚ len toto:

a čo sa týka poskytovania informácií toto:

Ja osobne by som očakával ďaleko viac.
green
Nováček

Registrace: 09. 09. 2008 14:20

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Lapin » 24. 11. 2008 10:33

Green, máte v podstate pravdu, nemôžem ale dosiahnuť to, aby takúto informáciu poskytoval SHMÚ na svojich web stránkach. Ja dávam na našu stránku každý mesiac so súhlasom SHMÚ informáciu z podkladov Hurbanova a sprievodný text (napr. pre X.2008: Obrázok pod týmto textom aktualizujeme vždy na začiatku mesiaca o údaje za predchádzajúci mesiac alebo sezónu. Október 2008 bol celkove teplotne nadnormálny na celom Slovensku, v Hurbanove o 1,8 °C nad dlhodobým priemerom (DP) z obdobia 1951-1980, v Košiciach o 2,1 °C nad DP, v Poprade o 1,9 °C nad DP a v Oravskej Lesnej o 1,5 °C nad DP, je to asi o 1,0 °C viac ako očakávali všetky prognostické modely.) plus mapku odchýlok od dlhodobého priemeru pre celé Slovensko.
Lapin

Co je to hodnocení?

Zpět na Globální oteplování