od karbet » 17. 12. 2008 09:52
Tak dobře, jedna_poznámko a paro, omlouvám se, pokud jsem použil nevhodná slova, ale zas tak moc jako osobní urážku svá slova nevidím. Přesto se pokusím mírnit. A prosím, nevykejme si, jsme jen přezdívky. Jen p.Lapin tady má jméno, zaslouží si vykání. Tyto diskuze neberu jako akademické, ale spíš jako normální debaty, třebas u pivka nebo při návštěvě.
Trochu mě nadzvedlo, že při zmínce o krátkodobých vlivech na klima (ty vlny na grafech, co jsem nazval "něco jako sinusoidy" ) J_P dodal větu o velkém skoku na konci grafu. Pokud jsem správně pochopil text pod tím grafem, je silná čára nejen průměrem těch 8 způsobů měření, ale je taky zhlazena a upravena tak, že zhlazuje intervaly kratší jak 300 let. Taky díky omezenému zdroji dat. Jestli tomu rozumím, je tam napsáno, že až během příštích 150 let bude možno říct, jestli současnost je trvalé oteplování nebo jen výkyv. Proto ten údaj 2004 neberu jako bernou minci, přesto jsi na to poukázal - a to je to, co stále kritizuju, totiž že se jednotlivé údaje používají vytrženě, bez řádného vysvětlení či spíše s matoucím vysvětlením ("otepluje se a může za to člověk"), a tím se vytváří mylný celkový názor. Mimochodem doufám, že oceňuješ, že používám stránky podporující myšlenky globálního oteplení a ne nějaké novinové články.
Jinak, ať už taky napíšu něco konkrétního, si myslím (jen hypotéza k diskuzi !), že problém může být nízká teplota při tom optimu (?) před 5 tis. lety. Proč tehdy teplota nedosáhla předchozích hodnot interglaciálů ? Co když se díky tomu nepodařilo planetě správně "nastartovat" proces pozvolného chlazení do další doby ledové ? Co když je nutné dosáhnout té teploty předchozích interglaciálů, takže planetární vlivy jsou silnější než lidské a teplota se začíná zvyšovat z "neznámých důvodů" ? Nikdy jsem netvrdil, že člověk je neviňátko, ale nevíme tolik věcí, že svalovat všechno jen na člověka (a CO2, což se týká jiných diskutérů) a díky tomu se ekonomicky ruinovat mi připadá nezodpovědné. Proto tady mám tvrdé připomínky ke všemu, co vede k sebemrskačství a dokazování vlivu lidstva, potažmo CO2, na tzv. oteplování. Prokažme nejdřív nedůležitost jiných vlivů, než začnem dělat drahá a ve výsledku zbytečná opatření.