od Milan Lapin » 06. 01. 2009 14:19
Green, tak teraz musím s vami nesúhlasiť. Ľudstvo má veľa možností ako znížiť emisiu skleníkových plynov do atmosféry a aj iných škodlivín do prostredia bez akéhokoľvek zníženia životnej úrovne. Dá sa to tak trochu prirovnať k dobe keď si ľudia začali pravidelne umývať ruky pod tečúcou vodou a používať bezpečné toalety. Vznikli s tým síce určité náklady, no tie boli vykompenzované lepším štandardom života a kvalitnejším zdravím.
Neskôr vznikol podobný problém pri používaní palív bohatých na síru, automobilov s vysokou spotrebou pohonných zmesí bohatých na olovo, recyklovania odpadu a používania halohgenovaných uhľovodíkov (freóny a halóny). Ja som starší človek, takže si pamätám veľmi dobre argumenty ekonómov a politikov, ktorí hovorili o tom, že tieto problémy sú neriešiteľné, lebo sú drahé a budú znamenať ohrozenie ekonomického rozvoja. Nič podobného sa nestalo, problémy sa podarilo vyriešiť bez akéhokoľvek zastavenia ekonomického rozvoja, no životné prostredie sa významne zlepšilo.
Ak sa pozriem iba na svoju spotrebu, tak vidím, že zateplením domu, používaním pákových vodovodných batérií, nových spotrebičov a žiaroviek, kupovaním kvalitných tovarov s dlhou životnosťou, rozumným využívaním individuálnej a hromadnej dopravy atď. sa mi podarilo dosť výrazne znížiť spotrebovanú energiu a tovary. To v konečnom dôsledku znamená v prípade mojej rodiny zníženie emisie skleníkových plynov najmenej o 50% za posledných 10 rokov. Na druhej strane ale veľmi dobre viem, že sa životná úroveň mojej rodiny výrazne zvýšila. Samozrejme, je k tomu potrebná aj určitá discipína, ku ktorej treba vychovávať predovšetkým mladšiu generáciu, lebo starších ľudí tak ľahko nezmeníte.
Takže netreba hneď argumentovať tým, čo sa zmeniť dá iba ťažko, ale začať tým, čo ide celkom jednoducho.
Nepopieram ale ani to, že existujú nové technológie v priemysle, generovaní energií, doprave, službách, poľnohospodárstve ai., ktoré pri zachovaní vysokej produktivity a ekonomickej výhodnosti radikálne znižujú emisiu skleníkových plynov. Ekonomická a sociálna sféra je tak trochu konzervatívna a radšej zotrváva na starších technológiách ako investovať do nových. Videl som to najmä v USA, kde sa používajú prekvapujúco zastaralé techológie a systémy dopravy, bývania, stravovania, vykurovania a klimatizácie. Aj preto je v USA na jedného obyvateľa emisia fosílneho uhlíka 5,6 tony ročne a v EÚ iba 2,2 tony ročne.