Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98486
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Globální oteplování je novodobý fenomén naší Země. Existuje vůbec?

Re: Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Příspěvekod dresi » 12. 01. 2009 19:21

No, s tou vyzařovací energií slunce. Jak už jsem psal, Slunce se v poslední době chová dost chaoticky, je tedy těžké předurčovat co bude dělat nadále. Každopádně poslední desítky let bylo hodně aktivní a tak to nemůže zůstat napořád. Proto lze očekávat jedině prudký pád dolů. Doufám tedy, že nějaké minimum nastane, jelikož to bude dobrá příležitost otestování vlivu Slunce na naše klima. Protože jak sám píšeš, zdá se mi, že vliv Slunce na naši planetu je podceňován. Jak moc tedy klesne? Na tuto otázku bysme mohli znát odpověď za půl roku.

P.S. Venuše už jde hodně vidět od Silvestra, je to pěkné zpestření noční oblohy.

Tak zatím čau :)
dresi
Nováček

Registrace: 15. 08. 2008 17:56

Hodnocení: 10

Co je to hodnocení?

Příspěvekod para » 12. 01. 2009 20:32

Neboj se neznalostí - obávej se spíše falešného poznání - to bývá vlastní příčinou zla.
para
Nováček

Registrace: 11. 11. 2008 14:33

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod green » 12. 01. 2009 21:09

green
Nováček

Registrace: 09. 09. 2008 14:20

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 12. 01. 2009 23:37

Milý Greene,

Z toho, co jsi napsal jsem dostal od tebe to podstatné - nemátl jsem pojem já, neboť onen 30-tiletý průměr moc dobře znám a ten je důležitý. Z tvého textu nebylo zřejmé přesně, který jsi vlastně myslel, čili odtud došlo k nedorozumění.
Pokud je tomu tak, jak zde cituješ -
Záver je teda taký, že okamžitý výskyt Maunderovho minima odteraz do roku 2055 by znamenal pokles globálnej teploty oproti priemeru z uplynulých 30 rokov postupne o 0,5 °C.
a oněmi 30-ti roky bylo myšleno období 1961 - 1990, tak nemám k tomu co dodat, nepíše se oproti průměru, který je dnes, herdek, to pak opravdu dělá téměř jeden stupeň. V tom, spočívá ono nedorozumění. Ty o koze, já o voze :mrgreen:

A teď k meritu věci- Sluneční konstanta je větší, jak píšeš o přibližně 2,5 w na metr čtvereční, což se mi zdá celkem dost, řekl bych. Pamatuješ na můj příměr o sporáku - poloha "sporo" a plná forsáž a poloha "vypnuto" ? Pokud dobře počítám, tak prakticky 90 let sluníčko bylo nahoře a to se musí odrazit na teplotách. Při diskusi o pár desítek stránek předtím mně chyběl právě onen graf sluneční konstaty, teď je mozaika doplněna.

Dále CO2, pokud vím, následuje globální teploty ve svém růstu. Tentokrát trochu tomu pomáhá člověk, to jsem nikdy netvrdil jenže Slunko je stále rozhodujícím činitelem.
Pakliže stávající sluneční minimum podle všeho bude trvat déle - otestuje se tak skutečný vliv slunce na klima v to doufají všichni, kteří se tímto vážně zabývají. Pokud bude trvat dlouho, měla by se příměřeným způsoben snížít i konstanta slunce, jestli se nepletu. Nevím o kolik a jak rychle, to neví ani odbornící, kteří se tím živí. ... a samozřejmě patřičně ochladit. Ještě k Dresimu - ano tvrdím, že vliv slunce je podceňován. Pokud ovšem se v roce 2012 ukáže, že se i nadále bude oteplovat, což si nemyslím, ale budiž, máš prostě pravdu, pokud se ochladí i o onen půlstupeň nebo více, mám pravdu já, nebo Dresi. Prosté. Pokud to dopadne nějakou plichtou, ukáže se, že pravdu máme všichni, někdo víc i někdo méně.

Měj se hezky

Myslím, že je čas teď tuto diskusi uzavřít a sledovat, co udělá sluníčko s klimatem a co nikoli. Ve světle toho, co vidíma dýchám na Ostravsku, CO2 je zástupný problém. Jeden malý přínos celý humbuk s globálním oteplováním má - mluví se o životním prostředí a existuje minimální šance, že budu já, nebo mé děti dýchat čistší vzduch.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod green » 13. 01. 2009 13:33

green
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 13. 01. 2009 16:30

Ahojy,

Budeme se bavit se slovíčky, ale reálnou hodnotu to nemá :mrgreen: Psal jsem téměř o jeden stupeň a dedukoval jsem snad mylně nebo pravdivě, Bůh ví - a uvidí se za pár let, kam povedou trendy, že to onen stupeň - třeba i celý - bude dělat možná i v reálu. Podívej se, mmně je celkem jedno, nezabývám se touto tématikou na vědecké úrovni, zda-li se ochladí o 0,75 nebo o stupeň jeden. Pokud se tak stane, má pravdu tábor klimaskeptický. Pokud ne, bude buď plichta a vyhrají Greenové :mrgreen:

To je celé ;)

Už jsme si to vyjasnili a nehodlám se k tomu vracet, je to planá diskuse ;)

Měj se hezky

Ps. Pro mně je podstatná praktická ekologie, snížení prašnosti, polutantů v ovzduší, ozelenění měst ... až pak někde na konci mně vzrušuje CO2, vlastně mně nevzrušuje, akorát z té debaty chci něco vyzískat pro rozumnou, aplikovanou ekologii, nikoliv pro zhůvěřilé projekty sosající i mé peníze, coby daňového poplatníka. Jinak v obecné rovině mám rád zimu a počasí kolem, ale to už je trochu off topic.
Adi
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod green » 13. 01. 2009 17:32

Adi,
súhlas, takáto diskusia je neplodná a nikam nevedie. Chcem len poukázať na to, že všetky špekulácie ohľadne ochladzovania sú založené na vode. Predpokladajú totiž výrazný pokles slnečnej aktivity. Takže niečo podobné, ako veštenie z kryštáľovej gule. Nevieme, ako sa bude vyvíjať solárna konštanta. Preto nemá význam špekulovať, treba si počkať. Para tu celkom správne naznačil, že oproti minulosti sa nič mimoriadne nedeje a nakoniec sa ani v reále so slnečnou konštantou nič dramatické nestane. Naopak, výkon Slnka sa zvýši normálne v rámci 11 ročného cyklu. Očakávať preto nejaké ochladzovanie je naozaj len zbožné želanie, ktoré nemá reálne základy.
green
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 13. 01. 2009 18:01

Greene,

Uvidíme :mrgreen: Pokud jsou spekulace ohledně slunka reálné, ochladí se. Pokud vím, teplota začala stagnovat, pokud ne vyloženě klesat, to budeš vědět ty, nebo pan Lapin, jaká jsou aktuální data. Z grafů, které jsou v Lapinově odkazu vyplývá, že se mírně, ale přece globální teplota začala snižovat. Oněch poukazů na toto je více. Pokud minimum potrvá déle, sníží se i sluneční konstanta, ale to už se asi opakuji, ony dohady o 200-letém minmu nejsou až tak na vodě, jak si nmyslíš. Pokud je mi známo, již v roce 2000 se objevily statě na internetu, že maximum tentokráte 90-tiletého cyklu je za zenitem a teploty půjdou postupně za slunkem dolů. To by znamenalo minimum sluníčka někde v roce 2040. Teď jsou předpovídány dva sluneční cykly slabé. Jak se odrazí na sluneční konstatě? Odpověď jsem již dal. Pravděpodobnou.

Uvidíme ;)
Adi
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Outside » 13. 01. 2009 19:48

Prosím vás, je nejaká stránka, kde sa dá sledovať akutálny vývoj svetovej teploty? Nejaké postupné hádzanie do grafu s priemerom, ako je to na nsidc.org so zaľadnením. Alebo aspoň nejaké mesačné odchýlky teplôt, vopred ďakujem :)
Outside

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Milan Lapin » 13. 01. 2009 20:53

Outside, máte niekoľko možností. Podľa mnohých klimatológov sú najhodnovernejšie dva zdroje: CRU http://www.cru.uea.ac.uk/cru/data/ a NOAA http://www.ncdc.noaa.gov/oa/climate/res ... lobal.html tu meníte iba mesiace a roky. Obidva zdroje sa aktualizujú raz mesačne medzi 15. a 25. v mesiaci za mesiac predchádzadúci. Ide o profesionálne inštitúcie, ktoré používajú iba preverené údaje asi z 3000 pozorovacích staníc v kombinácii so satelitnými údajmi a asimilovanými modelovými výpočtami.
K diskusii o poklese teploty o 0,5 °C v prípade nového Maunderovho minima (Adi, Para, Green)len toľko, že ide o relatívny pokles. V sktočnosti sa o toľko spomalí rast globálnej teploty zapríčinený zosilňovaním skleníkového efektu atmosféry. Čiže, ak by sa teraz vyskytlo nové Maunderovo minimum, tak nedôjde v skutočnosti k poklesu globálnej teploty v 30-ročných kĺzavých priemeroch, ale dajme tomu namiesto oteplenia o 1,5 °C sa do roku 2055 oteplí iba o 1,0 °C (jeden zo scenárov).
Milan Lapin
Nováček

Registrace: 01. 05. 2008 12:10

Hodnocení: 13

Co je to hodnocení?

Aktuálna informácia !

Příspěvekod green » 13. 01. 2009 22:37

Rok 2008 bol na Slovensku druhý najteplejší od začiatku meteorologických pozorovaní.
V roku 2008 spadlo na Slovensku 112% normálu zrážok.

green
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod para » 13. 01. 2009 23:01

Neboj se neznalostí - obávej se spíše falešného poznání - to bývá vlastní příčinou zla.
para
Nováček

Registrace: 11. 11. 2008 14:33

Co je to hodnocení?

Příspěvekod karbet » 14. 01. 2009 13:31

Paro, to vybírání si částí grafů a křivek dělají klimatologisté strašící oteplováním, ne Adi. Stejně tak "jiné aspekty stejného zdroje". Vysvětli mi, proč v případě ElNiňa nikdo neříká " za to zvýšení teploty může ElNiňo " ? Naopak v případě LaNini každý porád tvrdí "za to snížení teplot může LaNiňa". Hlavně že člověk je stále vydáván za hlavního viníka, že jo.
Mimochodem, posledních 10 let se ochlazuje, loňský rok byl dokonce nejchladnější ze všech těchto 10 let. Letošní leden nastartoval taky docela dobře, v polovině Evropy nejchladnější za posledních 100 let. Přestože Golfský proud se loni docela rozhýbal. Klimatologisti přesto tvrdí, že trvalý nárůst CO2 působí stálé zvyšování teploty, které jen 10 let nevidíme. Asi se to teplo maskuje, mrška. Takže poraď - co teď dělat ? Hledat zamaskované teplo, aby nám nebyla zima, nebo tlačit plyny do země, aby nám byla zima ?
karbet

Co je to hodnocení?

Podivné argumenty

Příspěvekod green » 14. 01. 2009 13:59

green
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Outside » 14. 01. 2009 20:17

To je dedukcia :lol:
Outside

Co je to hodnocení?

Zpět na Globální oteplování