Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98486
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Globální oteplování je novodobý fenomén naší Země. Existuje vůbec?

Re: Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Příspěvekod green » 15. 01. 2009 20:05

green
Nováček

Registrace: 09. 09. 2008 14:20

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 15. 01. 2009 23:03

greene

Pochopil jsem to až moc dobře,neboj, :mrgreen: akorát jsem to nerozepsal, myslel jsem, že tě to napadne, moje chyba. Psal jsem modrý nebo fialový, myslel jsem přirozeně to, že Rusko bylo v tu dobu podnormální, modrá barva na spodních obrázcích odchylek od průměru a tehdy převládající fialová na horních předpovědních mapách neznačila nic jiného, než silné mrazy. Mimochodem Zima 2002/2003, byla nejen u nás dost teplotně podnormální. Asi tak nějak na vysvětlenou. Díky tomu nepochopil jsi ty mně ...
Avšak obávám se, že nechápeš naopak vůbec mé postoje stran ochrany přírody a ovzduší. Nebo se mýlím?? ;) Věř mi - CO2 v této souvislosti je irrelevantní.
K ostatním, co tak nasměrovat tak trochu tím směrem diskusi?

Jinak zimy si pamatuji lepší. není to nakonec onou zvýšenou solar irradiance, přes 80 let je nad nejvyšší špičkou 19-tého století. Hm.... Sporák přitápí v pozici "sporo" sic málo, ale přece. Tím neříkám, že člověk mu nepomáhá, ale slunko rozhoduje ...

K malému odlehčení diskuse.
http://www.konzervativizmus.sk/article.php?2275

Víte, co mně na tom třeštění kolem CO2 vadí nejvíce? To, že se z toho udělal doslova axiom, těžká politika s kýblem pokrytectví a těžkého byznysu a s ochranou přírody to nemá nic společné. A značná část klimatologů, kteří prosazují CO2 jako hybný moment klimatických změn je v pozici "užitečných idiotů" roztáčející kola penězovodů tím správným směrem.
Mně nejde v diskusi ani o to, jestli slunce rozhoduje či nikoliv, ale rozkrýt tu šílenou frašku, kde se oprávněný zájem dýchat čistý vzduch, žít v zelených městech doslova kříží s zájmy propágatorů opatření proti zvýšování CO2 v atmosféře ... jeho dalším a rychlejším vypouštěním do vzduchu - viz mé předchozí příspěvky.
Snad taky přimět někoho z věrozvěstů CO2 k tomu, aby se opravdu a poctivě zabýval aplikovanou ekologii, neboť má v tom směru podstatně větší erudici a snad i vliv, než řadový občan, jako jsem třeba já.
Těžká naivita, já vím. :evil: Asi mám plakat na jiném hrobě :roll: :evil:

(dusící se, dýchá i stéblem :twisted: ) ostravská variace na okřídlené tonoucí se stébla chytá :twisted:

Abych nekončil tak pesimisticky: http://zpravy.idnes.cz/pozor-na-predpov ... avarna_bos
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Milan Lapin » 16. 01. 2009 09:20

No, s plávajúcim morským a jazerným ľadom je to ešte slabšie ako 13.1., aspoň sa ale drží v strednej Európe snehová pokrývka: http://www.wetterzentrale.de/pics/Reursnow.html CRU a NOAA stále nemajú vyhodnotený december a celý rok 2008, snáď zajtra.
ADI, čudujem sa, že tak vehementne spochybňujete úlohu CO2 v klimatickej zmene, nepoznám jedinú profesionálnu inštitúciu zaoberajúcu sa klimatickými zmenami, ktorá by mala podobný názor ako vy. Je to aj o fyzikálnych zákonoch, ako som už písal inde. Že by ste boli zainteresovaný v priemysle využívajúcom fosílne palivá?
Milan Lapin
Nováček

Registrace: 01. 05. 2008 12:10

Hodnocení: 13

Co je to hodnocení?

Příspěvekod RisingStar » 16. 01. 2009 11:40

Green, dovolím si takú menšiu polemiku, resp. objasním ti prečo mám také motto.

Z dôsledkov neekologického správania sa populácie podstatne viac ako zmeny klímy pociťujem (a dovolím si povedať, že aj pociťujeme) tieto:

- kvalita potravín - išla po roku 1989 rapídne dole a tváriť sa, že to je len šetrením na technológiách a vidine zisku by bolo naivné, dnes naozaj nevieme čo konzumujeme. terajšia kampaň EU za pitie mlieka mi príde až smiešna. prečo sa mlieko nepije? lebo je to hnusné upravované trvanlivé mlieko v krabiciach... kde sú časy zdravého "molokota" z ekologických sklených fliaš? áno, nebolo dokonale pasterizované, ale malo chuť a človek z neho nemal brušnú búrku....
- znečisťovanie panenskej prírody - detto aj kácanie lesného bohatstva rad radom, bez myšlienky na jeho obnovu
- znečisťovanie ovzdušia - predovšetkým mestá, ja ako obyvateľ horskej oblasti to zasa nejako nepociťujem, no keď suseda z lakomosti kúri uhlím , riskuje, že jedného dňa jej minimálne poviem čosi od srdca...
- znečisťovanie podzemných vôd - keď napr. KCl sa v zime sype už aj v dedinách, kde to bolo kedysi zakázané, ... a to je len jeden z prípadov

Tieto a ešte mnohé iné faktory by som nazval prvotné, ktoré človek najviac pociťuje.
Zmenu klímy považujem za čosi druhotné, človek pocíti skôr jej dôsledky ako samotnú zmenu počasia (extrémne búrky tu boli vždy, minulé leto pre príklad ich vôbec nebolo neobvyklé množstvo, slabá zima svojim spôsobom prvotne tiež nikomu neškodí... ako ale radi píšete, práve z dlhodobého hľadiska môžu zmeny klímy ústiť do tak výstredných javov, že by som ich už považoval za prvotné.

Riešenie vyššie uvedených ekologických problémov by bezpochyby pomohlo aj riešeniu resp. minimalizácii už tak minimálneho vplyvu jednotlivca na zmenu klímy.

PS existuje nejaké porovnanie čo ja viem 10 000 pozemských meteo staníc, ktoré by potvrdili, že sa v priemere naozaj tak otepľuje(?), pže satelitné merania ma nezaujímajú, jedná sa o merania nepriame a ich interpetácia môže byť ľahko propagandizovaná...
Pre moju lokalitu som zostavil pre rok 2008 odchýlky priem max, teplôt proti priemeru rokov 71-2000:
Obrázek
áno, je znej zrejmé, že rok bol ako celok výrazne nad normálom, no z hlbšieho pozorovania, ktoré som poctivo a podrobne rozpracoval vyplynulo, že za všetky tieto výchylky nad +-1 stupeň mohlo predovšetkým prúdenie a teda synoptická situácia a že za podmienok inej synoptickej situácie by bolo naopak obdobie úplne normálne (zaujímavý je z tohto pohľadu september 08 - nadpriemerne teplý úvod, podpriemerný druhá polovica, ako celok priemer)
Ako je to s anomáliami v prízemnom tlakovom poli, môžu za to teplé oceány, splodiny CO2 alebo ako sa to dá interpretovať...???
The dogs bark, but the caravan goes on.
RisingStar
Nový člen

Registrace: 03. 09. 2008 08:35

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod para » 16. 01. 2009 13:17

Neboj se neznalostí - obávej se spíše falešného poznání - to bývá vlastní příčinou zla.
para
Nováček

Registrace: 11. 11. 2008 14:33

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Bob » 16. 01. 2009 14:17

Čítam, RisingStar, zaujímavú úvahu pod tým tvojím obrázkom. keby to bolo tak ako píšeš, tak by bolo niekde teplo a inde chladno, ono je ale (na potvoru) v roku 2008 (od februára do decembra) skoro všade na kontinentoch severnej pologule nad dlhodobým priemerom a oceány sú tiež relatívne teplé, hoci o trochu chladnejšie ako kontinenty. Takže to asi nebude vplyvom atmosférickej alebo morskej cirkulácie.
Bob

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Outside » 16. 01. 2009 14:46

Pripájam sa k Risingstarovi, satelity neberiem.
Outside

Co je to hodnocení?

Příspěvekod RisingStar » 16. 01. 2009 15:08

RisingStar
Nový člen

Co je to hodnocení?

Příspěvekod green » 16. 01. 2009 15:25

green
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Bob » 16. 01. 2009 15:48

RisingStar, opäť píše na základe pocitov a nie faktov. Práve nočné teploty sa zvyšujú v posledných rokoch viac ako denné maximá. Je to logické, silnejší skleníkový efekt atmosféry a viac vodnej pary v atmosfére spomaľuje ochladzovanie prízemnej vrstvy atmosféry v noci. Platí to takmer pre celú Zem. Na túto tému sa organizujú špecializované konferencie.
Bob

Co je to hodnocení?

Příspěvekod RisingStar » 16. 01. 2009 16:08

Bob, nie moje pocity, ale moja lokalita a moja stanica:) Ale aspoň si sa mal čoho chytiť a účelovo to použiť, no nie? :lol:
uznávam, že ranné teploty septembra až februára sú naopak vyššie, ale diskutovať s tebou o tom nejdem, to by si totiž musel vedieť, že minca má dve strany.... ;) Ber si príklad z Greena, ako inteligentne dokáže reagovať, koľkokrát s ním nesúhlasím, no je mi jasné, že ten človek vie čítať, jediná škoda, že má iný názor ako ja...
RisingStar
Nový člen

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Outside » 16. 01. 2009 16:39

Stými teplotami súhlasím s Risingstárom, potvrdzujem to zo stanice Nový Svet, JV od Detvianskej Huty. Posledných 7 rokov zaznamenávam aj ja oveľa rýchlejší pokles teplôt, čo sa nôc týka, rána chladnejšie, no rýchlejší vzsostup teplôt doobeda, okolo 11:00 stopka a do 14:00 už len mierne oteplovanie, a potom opäť rýchly pokles na večer. čo sa zimy týka, počas každej poveter. situácie. Samozrejme jar, leto, jeseň to isté, len čas ochlaďovania je večer logicky iný :)
Outside

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Karbet » 16. 01. 2009 17:19

Outside, takže to vypadá, že se krajina přibližuje stavu v poušti, ne ? Prostě snižování relativní vlhkosti (zaviněné člověkem) nedokáže ten nanicovatý CO2 nahradit, kdyby ho bylo 10x víc.
Malá otázečka pro Greena a p.Lapina. Vysvětlete nám, proč CO2 funguje jen na IR záření odcházející z povrchu do atmosféry a ne na IR záření z atmosféry k povrchu ? (Kdyby tomu tak bylo, tak by na povrch dopadalo při stoupajícím obsahu tohoto nanicovatého plynu míň a míň IR záření z atmosféry, což je hlavní zdroj tepla na povrchu, tudíž by se ochlazovalo...) Děkuju .
Karbet

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Outside » 16. 01. 2009 18:05

:lol: Oblasť je 825 m n.m., krajina pokrytá smrekmi bez nejakých škodcov, žiadne vysychanie, zrážok dosť, zimy poriadne, snehu požehnane, búrky krásne, veľa húb, pravá horská príroda bez zásahu človeka, čo viac si priať? :)
Outside

Co je to hodnocení?

Příspěvekod green » 16. 01. 2009 19:09

Naposledy upravil green dne 17. 01. 2009 00:15, celkově upraveno 1
green
Nováček

Co je to hodnocení?

Zpět na Globální oteplování