od karbet » 22. 01. 2009 11:53
Předně musím poděkovat, že jsem se nedozvěděl, že jabko není kulaté, protože rajče roste na stromě. Dozvěděl jsem se, že jabko není kulaté, protože není kulaté. Dost pokrok. Ale proč se z 324W/m2 vrácených atmosférou nezmění na skupenské teplo vůbec nic je mi stále záhadou. Greene, to není věc k mému pochopení, ale k Tvému. To, že podle toho diagramu (chybného) odchází IR záření víc jak přichází není zdůvodněním, proč se po dopadu nic neabsorbuje do molekul vody. Jestli si myslíš, že to vrácené IR už v tom odparu je započítané, tak mi objasni mou chybu v logickém výpočtu energie neIR předchozího příspěvku. V přednášce p.Lapina jsou dva grafy. První, celkový přenos energie - ten, co požaduju objasnit, a nikdo to zatím neumí (neb to nejde), a druhý na str.21. Ten je naprosto totožný (mimo zanedbatelný přídavek z kinetiky) s grafem NASA zde zmiňovaným, o kterém p.Lapin prohlásil, že by jej nazařadil ani do výuky středoškoláků. Chválím takové hodnocení součásti vlastní práce, pane Lapine. Tím jste u mě stoupl v ceně.
No, jedno vysvětlení by z Greenovy odpovědi vyplývalo. Dopadající zpětvyzářené IR záření nic nevypaří, neb nic není schopné ohřát, jak je supernízkoenergetické. Pak se ale vůbec nemusíme o nějakém globálním oteplení skleníkovými plyny bavit, neb by dle Greena a Boba neexistovalo, že jo.