od Bob » 08. 04. 2009 15:21
Beriem to tak, Kapr, že ja ako profesionálny meteorológ mám na to trochu odlišný názor. Vieš, predpoveď počasia a predpoveď klimatických pomerov sú dva diametrálne odlišné problémy. Kým predpoveď počasia je dimenzovaná predovšetkým aktuálnymi podmienkami atmosférickej cirkulácie a radiačnej bilancie, predpoveď klímy na (dajme tomu) obdobie 2010-2040 je ovplyvnená hlavne podmienkami dlhodobej radiačnej a energetickej bilancie zemského povrchu a atmosféry a dlhodobými zmenami atmosférickej cirkulácie, ktoré s radiačnou a energetickou bilanciou súvisia. Pretože je klíma obdobia 1961-1990 určená priemermi, extrémami a variabilitou všetkých meteorologických prvkov za celé 30-ročné obdobie, nie sú dôležité krátkodobé výkyvy počasia ale jeho dlhodobý vývoj.
Ak teda dokážeme odhadnúť dlhodobý vývoj určujúcich faktorov, ktoré ovplyvňujú klímu, tak máme veľkú šancu aj na úspešnú predpoveď budúcich klimatických podmienok. Z fyziky atmosféry vieme, že tými primárnymi určujúcimi faktormi sú hlavne slnečné žiarenie, vulkanická činnosť a skleníkový efekt atmosféry, pričom všetky tieto faktory vieme fyzikálne kvantifikovať. Vývoj slnečného žiarenia nie je vôbec dramatický, pozorujeme dlhodobé zmeny iba na úrovni 0,1-0,2%, vulkanickú činnosť nedokážeme dlhodobo odhadnúť, no vývoj skleníkového efektu atmosféry sa dá dosť dobre modelovať, lebo dokážeme odhadnúť vývoj emisie dôležitých skleníkových plynov a aerosólov a množstvo vodnej pary v atmosfére dosť tesne závisí od teploty atmosféry a oceánov. Existujú tu aj tzv. spätné väzby, napríklad zmeny cirkulácie oceánov, zmeny permafrostu, zmeny oblačnosti atď., tie majú ale dosť pomalý vývoj. No, rozpísal som sa, nezvyknem na toto fórum písať o teoretických problémoch, neviem, že či mi vôbec rozumieš.