Ještě přidám vlastní zkušenosti s požáry v lese
1) V útery byl pálen klest (já to nepálil
) na úpatí svahu se sklonem cca 45 %. Převýšení cca 80 m. Ještě v sobotu dopoledne jsem tam šel s pejskem na procházku. V sobotu odpoledne začal vát mírný JV vítr a hle z lesa se začal valit hustý dým. Z alarmovali jsme kamarády a nakonec se nás tam sešlo asi 8 lidí s kýblama o objemu 10 l. Takže jsme se rozdělili. Tři běhali s kýbly, každy po dvou 10 l kýblech 20 kg navíc do toho svahu. Do příjezdu hasičů jsme zlikvidovali 2/3 viditelného ohně. Hasiči když viděli jakým způsobem jsme to hasili, tak nevěřili vlastním očím a už vůbec, že jsme do toho svahu s těma kýblama běhali. Je taky pravda, že jak jsme skončili s nosením, jak jsme se zastavili, tak v ten okamžik začlo přicházet vyčerpaní a při pohledu na ten svah, tím tuplem. Jsem se z toho lečil týden, jak mne bolely nohy. Hořela paseka s čerstvou výsadbou. Oheň se šířil pod zemí, takže i když jsem napsal, že jsme uhasili 2/3 viditelnoho ohně, tak ten oheň ještě jednou pořádně blafnul. Oheň byl na cca 0,7 ha.
2) Rovina opět paseka, tentokráte jsem byl vyníkem já
, ale taky jsem si to vyžral. Jsem zapálil několik hromad. Pěkně to shořelo, jenže kámen úrazu byl v tom, že ty hromady byly na starých a částečně ztrouchnivělých pařezech. Takže již odpoledne volal kamoš, že mi to tam pěkně hoří. Neváhal jsem a s plným autem vody jsem ihned jel hasit. Strávil jsem tam celé odpoledne než jsem prolil vodou to nejhorší a další týden jsem tam jezdil s vodou zalívat stále doutnající pařezy.
3) Opět paseka, ale tentokráte již se suchým travním porostem. Druhý den po skončení deště. Opět pálení starých hromad. Ráno bezvětří, v průběhu dne vítr již mírný, ale to stačilo, aby oheň přeskočil na trávu a navíc se ten vítr točil. Takže se volalo ihned hasičům. Do doby než začali hasit shořelo cca 0,3 ha výsadby 3 letých buků. Zdá se, že buky to přežily bez větší úhony a raší
, zatímco náletové smrku kaput.
U dalších požarů v okolí scénář více méně stejný. Vždy se jednalo o paseky na kterých se pálil klest. Rozdíl byl pouze v tom, že někdo to měl nahlášené a někdo ne. Tohle se potom promítne do pokuty. Když je pálení nahlášené, tak zaplatíte do 1000 kč. Když je pálení nenahlášené připravte se na pořádný vítr v peněžence.
Buk je dřevina středních poloh, zatímco dub patří spíše do nížiny. Ale už jsem viděl starší výsadbu dubu s bukem. Sám mám asi 2 ha, takovéto výsadby + další ha, kde ten poměr je ve prospěch buku. Sám jsem zvědav na výsledek.