od papilio » 20. 07. 2009 09:35
Tak jsem čekal, kdo mi tu oznámí, že kilo železa je těžší než kilo peří, protože je dokázáno, že železo je těžší než peří - a hle, on přímo pan Lapin ... Ano, různé povrchy mají různé albedo. Na albedo Země má velký vliv albedo mraků, taky zaledněných území a zasněžených oblastí. Ale, pane Lapine, kde se na povrchu Země bez atmosféry a vody vzaly mraky, led a sníh ? Asi se bude muset najít někdo, kdo specielně pro klimatology napíše knihu o tom, že bez vody(sklen.plynů) a atmosféry není ani sníh ani led ani oblaka, jinak tomu neuvěří... Lepší logický přístup projevil pouze skeptik. Země by byla podobná Měsíci, který má albedo 12. Oproti skeptikovi si ale myslím, že povrch by byl tmavší než měsíční díky vulkanické činnosti, proto počítám s albedem cca 10%. V žádném případě nebude 30%, tudíž veškeré "podklady" skleníkové teorie jsou nepravdivé. Teplota Země bez atmosféry a vody by byla hypoteticky dle SB vyzařovacího zákona kolem 0°C. V realitě ale vyšší, protože reálná teplota povrchu by byla ovlivňována rychlostí rotace a schopností teplo absorbovat. Co se týká následně přidané atmosféry z dusíku - zcela jistě se skeptik nemýlí v tom, že dusíková atmosféra by se okolo rovníků zahřívala nad 100°C a teplo by prouděním přenášela do chladnějších oblastí. Průměrná teplota planety by se tak dál zvyšovala. I když para tvrdí, že i konvektivně ohřátý dusík vyzařuje v IR oblasti - je to vyzařování dusíku stejně intenzivní, jako vyzařování skleníkových plynů ? Kdo mi konečně doloží, že v podmínkách čistě dusíkové atmosféry, bez vody, bude teplota atmosféry Země nižší než dnes, když mezi obratníky bude teplota spodní troposféry přesahovat 100°C ?