Ahojky,
Takhle, nevím, letos rozloha plovoucího ledu je větší, než ve dvou rocích předtím. Spíše začínám mít pocit, že GO dochází díky slunku dech. Přirozeně teploty jsou nad normálem, nějaký pátek tam asi ještě pobudou, ale ona "oteplovací křivka" je už plochá, osobně soudím, že klesne k ochlazování v budoucích rocích.
Milý Para, přinášíš jistá paradigmata ohledně současného stavu, ale co z tím? Založit ruce a plakat nad tím, že ekostopa je holt hluboká brázda nebo stylem právdoláskovým, páně Havla mít zdvižený humanistický prst, který je jinak absolutně bezzubý a pro ostatní spíše pro smích? On je pro smích proto, neboť v zásadě zavrhl jiná paradigmata, dle kterých lidstvo žilo stovky let, nemá jaxi onu morální a nebojme si přiznat i jistou mocenskou oporu. Nemůže se opřít o Boha, neboť v něj jaxi nevěří, v zásadě ani o Budhovo učení, a postmodernisticky všechno zpochybňuje stylem, že pravdu má každý. Svou pravdu má možná, absolutní nikoli. O mocné světa už vůbec ne, ti toto použijí jen ke svému prospěchu, aby udrželi takto v zábavě a hrách a víře ve svou pravdu poslušný plebs. Tak mně připadáš i ty, promiň.
Ono je třeba vycházet z toho, co je zde a tady. Z tvrdých dat, které máme k dispozici vidíme, že zdroje se tenčí a v budoucnu mohou být hůře dosažitelné. To je pravda, nicméně je tu i jaderná energie, ke které se (konečně) alespoň část lidstva začíná vracet. Nemávej zde grafy o neefektivitě apod. Jasně, není to dokonalé, ale jediné řešení, které může nahradit fosilní zdroje a pomoci tak skomírající ekologii. Přirovnávám to k lokomobilám na parní pohon, které dneska vzbuzují úsměv a údiv nad tím, že to vlastně funguje, vedle dobře fungujicího moderního automobilu. To chce čas a finance pro další vývoj. Jasně, obojího se moc nedostává, ale z rukou na srdce, tak tomu bylo vždy a všude u věcí, které byly podstatné i zásadní. Ostatně vývoj tady je a "výbušné" reaktory černobylského typu jsou dnes technologickou minulostí - tzn. již se nevyrábějí, pokud je mi známo.
Jedinou cestu opravdu spatřuji v jaderné energii, dále zdokonalování klasických elektráren na "uhelný" pohon, v možnostech úspor, pak v očištění ovzduší od smradů a ozelenění měst i změně způsobu hospodaření z půdou na venkově. Jenže vím, že k tomu vede cesta trnitá a není jisté, zda-li bude cíl udržitelné krajiny dosažen. Se sledováním úrovně CO2 určitě ne. A celoplanetárně? Obávám se, že zde je to jen mlacení prazdné slámy, nezměníme v této diskusi vůbec nic, neboť pochybuji, že někdo se bude řídit našími východisky, které jsou navíc dle našeho zaměření přirozeně odlišné. Jistý pokus jsem tu onehda učinil, kdy jsem vyzval pana Lapina i Greena, aby obrátili svou pozornost od chimerického CO2 k reálné ekologii, k tomu, co ve skutečnosti otepluje, resp. zhoršuje místní klíma. Odpovědi jsem v podstatě dostal/nedostal, přesně dle rétoriky naších politiků Není to v kompetencích klimatologů Ostatně nic jiného se nedalo ani čekat. Já jinak diskutovat neumím - vidím smysl diskuse jedině v tomto, že někomu se snad, možná a někdy rozsvítí. Princ na bílém koni to partně nikdy nebude
Měj se hezky