Greene,
Já se s tebou vyjímečně nepřu - o ochlazujícím vlivu aerosolů vím, myslím, že jsem to byl dokonce i já, kdo zde začal psát o globálním stmívání
- jenom říkám, že hodně záleží, jak vysoko se onen binec dostane. Viz erupce sopek, ty jsou přímo ukázkovým příkladem.
U průmyslu, resp i u sopek platí když je zaprasená jen přízemní vrstva, funguje účinek oteplující, výše pak i chladí. Ono totiž černé částečky sazí, dehtu, nahnědlé železa atd jsou přímo ukázkovým nosičem, přenášečem, totiž transmitorem tepelné energie
Tento binec "špiní" ledovce a přispívá k jejich tání - viz ledovce v Alpách, resp v Arktídě, na internetu je toho hodně o této problematice a o změně albeda povrchu z tohoto vychazejicího.
Nahoře onen prach může vést ke snížení srážek, neboť přemíra kondenzačních jader spolehlivě "zabije" srážky. Další efekt tototo vidím ve vytvoření inverzní vrstvy, čili ona špinavá vrstva nahoře je teplejší, než vzduch okolo, tudíž to může tlumit i konvekci a tvorbu oblačnosti. Takže více slunečního svitu, méně oblačnosti, čili dorovnání stmívání v podobě "jasnější" oblohy, takže více přisunu tepla ze slunka, tedy tepelná kompenzace ochlazení způsobeného globálním stmíváním?
Víš, onen Ind má vyloženě "východní" nazírání na svět.
Co na tom, že někdo zemře (lidí je dost).
Nestojí za nim také nějaká průmyslová lobby, která chce jednoduše šetřit a tak může prodát, resp. prasit sve čmoudy jako médium, které chraní planetu před GO?
zatím