Cheche, teď jsem se docela musel zasmát Bobovi. "...ide mu iba o deštrukciu diskusie o tej klimatickej zmene, na ktorej má významný podiel človek..." takže diskuze je podle Vás jen vzájemné dokazování si, jak hezké máme údaje a jak se nám shodují ? Já osobně pod pojmem diskuze vidím něco jiného. Jenže lidi typu Bob a Green, pokud to není dvojjediná osoba, neuznávají DISKUZI, ale pouze SOUHLAS s jejich názory. To je dost trapné, pokud navíc vezmeme do zřetele, že z mnoha známých věcí si vybírají jen ty, co se jim hodí. Paro, pokud Green napíše, že "máme tu chladnú fázu PDO a nízku solárnu aktivitu, ale napriek tomu čuduj sa svete, je tu globálne 2. najteplejší september", tak co to asi znamená ? Chladná 30-ti letá PDO v podstatě začíná, a se sluníčkem ještě před rokem a půl bylo vše jakoby normální - nikdo mimo Archibalda netušil, že začíná období nízké sluneční aktivity. Co je to z hlediska klimatu rok ? Lidově řečeno - sorry - prd. Ještě před rokem tady Greeni horlili pro růst oteplení, neexistovalo ani chladné PDO, ani růst sluneční aktivity. Najednou existují - a ejhle, když nefungují Greenem danou rychlostí, nejsou důležité. Takže ještě jednou. Asi jsem to neuvedl pořádně na tomto serveru, ale na jiném. Je jasně prokázaná základní shoda vývoje globální teploty s fází PDO. Teplá PDO je oteplování, chladná ochlazování. A Slunce si ktomu přidává svůj aktuální podíleček. Chladná fáze 1945-1975 znamenala ochlazování, že Greenův děd očekával příchod doby ledové. Ale přitom Slunce v tom období nemělo nijak snížený výkon, naopak. Ochlazení nebylo moc velké, takže start následného oteplování při další teplé fázi PDO byl docela prudký. Od roku 1975 do cca 2008 (oni se ještě vědátoři nedohodli, jestli už chladná fáze skutečně oficiálně začala, nebo se jedná o dočasnou anomálii) jsme měli teplou fázi PDO. No proč by se jako celou tu dobu nemělo oteplovat ? A proč to přičítat lidem ? Nebo snad lidi umí změnit PDO ? Proč se funkce oceánských výměníků v teoriích oteplovačů vůbec neobjevují ? No, a jestliže skutečně začíná chladná fáze PDO, a k tomu Archibaldem předpovězená série slabých slunečních cyklů , za pár let (ne zítra nebo pozítří nebo příští měsíc, jak se snaží Green dokázat "teplým měsícem", kdy foukalo od jihu...) to bude tvrdé. Skutečně nechápu, o čem chtějí bobgríni diskutovat, když skutečné jevy odmítají vidět.