Milý Greene, z toho tebou citovaného grafu a tvého textu je zřejmé, že nemáš velkých zkušeností s prací s reálnými měřenými daty (btw tebou uvedený graf je ještě navíc zleva značně oříznutý, takže nedovoluje komplexnější posouzení) - podíváš-li se na ten svůj graf z jenom trochu větší vzdálenosti, je tam krásně vidět základní perioda ca 60 let(na tvém grafu je patrná jen její polovina, jdoucí nejdřív vzhůru a pak dolů), na kterou jsou nabaleny další, možná harmonické, možná neharmonické (že by vliv slunečních cyklů?), v každém případě dosti zašuměné. Chtělo by to zkusit Fourierovu analýzu, asi by ses sám divil
To je IMO zřejmě vůbec základní problém značné řady klimatologů, že si zjednodušují práci a místo aby hledali možné s vysokou pravděpodobností cyklické jevy, dávají najevo svoji ignoranci pomocí lineárních trendů.
Summa summárum - nepůjdu moc daleko do minulosti - bylo římské klimatické optimum, pak se ochladilo, bylo středověké klimatické optimum, pak se ochladilo, nyní jsme zřejmě v další teplejší fázi, takže já osobně očekávám (někdy, Bůh sám ví kdy, teploty třeba ještě pár let či desetiletí +- porostou) další ochlazení. A to přijde, i přes hysterické výkřiky propagátorů AGW (v současnosti přejmenovaného na klimatickou změnu, jako by klima vůbec někdy bylo konstantní ) krmených miliardami dolarů z peněz daňových poplatníků. Proč krmených? Protože vlády dostávají do ruky báječný klacek na ovčany, aby je mohli ještě lépe stříhat (cap-and-trade a podobné nesmysly, které nás všechny budou stát majlajnt ) a upevňovat svoji pozici. Podle mého názoru se silně blížíme dalšímu totalitnímu režimu (přinejmenším v Evropě a U.S.) - zaplať bůh jsem již dosti stár aby mne to příliš nebolelo, ale ty mladé lituji.