od Milan Lapin » 07. 11. 2009 09:17
Para a Obusek, je to asi takto: hovädzí dobytok, ako aj všetky prežúvavce, produkujú svojim metabolizmom veľa metánu. Metán je 25x účinnejší skleníkový plyn ako CO2, má však zotrvanie v atmosfére 12 rokov v priemere, kým CO2 50 až 200 rokov v priemere. Dá sa to kvalifikovať aj tak, že prežúvavce menia biomasu, teda atmosférický CO2 zachytený fotosyntézou, na účinnejší skleníkový plyn metán, čiže nejde o čistú recykláciu CO2 ako v prípade spaľovania biomasy. Navyše sa pri chove dobytka a pri spracovaní hovädzieho mäsa na potraviny (až po 2-hodinové varenie)spotrebuje pomerne veľa energie na báze fosílnych palív. Keď to všetko spočítame dohromady, tak je naozaj hovädzie mäso dosť náročné na spracovanie a produkuje sa pritom veľa skleníkových plynov v prepočítaní na 1 kg. Porovnanie s tým automobilom bude asi korektné.
Existujú ale aj iné aktivity človeka, ktoré sú ešte náročnejšie na spotrebu fosílnych palív a na emisiu skleníkových plynov. Príjímanie potravín je pre človeka nevyhnutné, no golf, dlhé jazdy výkonnými autami, vyhrievané chodníky a trávniky elektrickým prúdom, obytné domy s 10 miestnosťami a vyhrievaným bazénom pre 3-člennú rodinu, doprava exotického tovaru na vzdialenosť niekoľko tisíc km atď. nie sú až také nevyhnutné.