od Václav » 09. 12. 2009 18:13
Průšvich je to prostě na dlouhou dobu a tak veliký, že se vůbec nedivím tomu kolik posluchačů mají povídky pana Zemana... o blížícím se globálním ochlazování.
Né, že by na nich nic nebylo. Nebýt aktivity homo na planetě asi by se lehonce ochlazovalo už celá desetiletí a pak později Milankovičovy cykly přijdou ke slovu a zas neúprosně - i když nejdřív až za tisíce let...
Proč by se ale fosily zhejčkaný až sfetovaný človíček nechytil raděj příjemné fantasmagorie namísto dramatického až bolestného pohodlí-odříkání - že "Václavové"?[/quote]
I přes tu hromadu chyb a volání do větru, se vší úctou: nechápu jak jste dospěl k vašim závěrům. V žádném případě nepolemizuji s problematikou neobnovitelných zdrojů či s problémem tristní spotřeby na dluh obecně. Nikde jsem s uznáním nezmínil -v tuto chvíli "vaše"- globální ochlazování. Z článku, na nějž jsem dal odkaz, mi připadá nejpřínosnější pozorovat vývoj událostí a jejich nepředvídatelnost. Stejně tak jako mi přijde zajímavé pozorovat z vystupování Hansena neschopnost interpretace (- chápu jeho v podstatě správný záměr, ale odpustky jsou opravdu jiné hřiště, ale proč to nepoužít, když to zní tak jednoduše a jasně...). Prostě jsem poukázal na další souvislosti, toť vše. Nehledám čísla a honosná prohlášení, kterými bych chtěl chvástat se a omračovat, ale spíše principy, zákonitosti, a způsoby jednání klíčových osobností, ne jen jejich dílčí činy. V tom se asi bude lišit naše uvažování, i když věřím, že ne zcela. Nic proti staré škole.
A k vaší poslední poznámce, pokud se někdo světoborně ohání odříkáním, pokorou a podobnými ctnostmi, pravděpodobně se o nich u něj samotného dá pochybovat (osobní názor a zkušenost).