Naozaj prevláda názor, že zima by mohla byť tuhá. Odvolám sa však na jednu peknú myšlienku, ktorú má v podpise jeden z členov tohto fóra a teda, že prianie býva často otcom myšlienky... (a ako vieme 99% meteonadšencov a meteorológov vyslovujúcich vyhliadky preferuje tuhú zimu)
Niektoré faktory (pričom mnohé možno nazvať iba ľudovými prísloviami), dá sa povedať, avizujú tuhú zimu. Pridávajú sa k nim aj niektorí viac či menej erudovaní odborníci.
Nech sa na to pozrieme z ktorejkoľvek strany, tuhá zima potrebuje synoptickú podporu (správne synoptické rozloženie). Teda, jednoduchšie povedané, je úplne jedno koľko je mravcov a aké majú hniezda, je úplne jedno aké je zaľadnenie a je úplne jedno, že je v Rusku zima, pokiaľ sa tlakové útvary nerozostavia tak, ako si to prevažne tuhá zima vyžaduje, všetko to môže byť "mimo" našich či vašich prianí.
Dostávame sa teda k AO a NAO čo by hlavným strojcom charakteru zím v strednej Európe. Na nich bude záležať, aká bude zima (čiže nie na predpovediach J. Bastardiho alebo hocikoho iného, aj keď tento človek má podľa mňa veľmi interesantné prepovede).
No a čo si myslím o zime ja.....
Iba to, že určite nebude kopírovať predpovede na viac ako 40%. Osobne sa držím iba toho, že ako celok bude v intenciách priemeru, pričom očakávam ako výrazne chladné tak aj pomerne teplé periódy v rámci jednotlivých mesiacov. A tak by mala vyzerať moja hrubá vyhliadka na zimu... pretože v slove (pod/nad)priemerná zima sa stratia všetky skutočné detaily.
...alebo to môžem napísať aj takto... je nepravdepodobné, že by táto zima bola teplá ako zima 2006/2007... podobne ako je nepravdepodobné, že by to bola najchladnejšia zima tisícročia... a medzi týmito dvomi extrémami je široký interval variánt, nuže...
...we'll see