Snad ma ktosi nebonzne
Dobrý deň.
Dovoľte mi reagovať na Vašu otázku v e-maili.
Bez súhlasu oboch národných inštitúcii by sme sa do nejakého projektu nedali. Žiadosť o modifikáciu a preberanie bol ČHMÚ zaslaný zhruba ešte pred dvoma rokmi, kedy sa vyvíjala aplikácia Portable Radar / na ňu si môžu niektorý spomenúť/. Nakoľko sme potrebovali len údaje od ČHMÚ, tak sme oddelenie radarových meraní ČHMÚ požiadali o súhlas s uvedeným, že poskytované informácie nebudú za žiadnu cenu spoplatňované. Súhlas bol opretý aj tým, že web meteo.tym.sk bol a v súčastnosti imeteo.sk aj je nekomerčný a nedistribuuje informácie tretím osobám za účelom zisku / média a pod./ Súhlas bol vydaný ČHMÚ a osobne súhlas poskytla p. Hana Kyznarová s tým, že budeme musieť bezprostredne k týmto dátam uviesť pôvodcu zdroja, teda ČHMÚ s preklikom na daný portál ČHMÚ. Priamo v e-mailovej komunikácii naviac uviedla, že s tým nevidí potom problém.
Existuje niekoľko modifikácii preberaných radarových dát a pokiaľ viem, tak všetky sú odoberané bezplatne. Len veľmi pochybujem, že by si ich nejaký aj komerčný portál mohol dovoliť.
Keď sme plánovali spustenie iRadaru, tak boli požiadané aj ďalšie inštitúcie ako SHMÚ a OMSZ. Maďarské radary sme však kvôli časovému oneskoreniu nakoniec neimplementovali.
K iným webstránkam ako Meteopress mi neprináleží sa vyjadrovať. Pokiaľ len viem od p. Juráška zo SHMÚ, tak nejaké nezrovnalosti tam boli. Citujem jeho vyjadrenie: Problem je v tom, ze napriklad meteopress.sk nase radarove udaje odobera nie celkom legalne. Berie ich z nasej webovej stranky a filtruje prec pozadie. Je to lahko viditelne, ak vypadne meranie jedneho radaru a filtrovanie sa tym padom stane neucinnym. Podla podmienok, su udaje na stranke shmu, pouzitelne iba na osobne ucely a na dalsie pouzitie treba mat suhlas shmu. O ten ste Vy poziadali, takze sa nim zaoberame.
K iným webstránkam sa nám však neprináleží vyjadrovať.
Takže iRadar je dostupný s vedomosťou o preberaných údajov oboch dotknutých inštitúcii, avšak na dobu nekomerčnosti a bezplatného používania.
Príjemný deň.
S pozdravom
--
Peter Minárik
manager website
http://www.iMeteo.skICQ: 255-293-259
tel: 00421907386270