od mikino123x » 05. 05. 2016 22:55
Ono, morske prudy, pokial by aj priamo neovplyvnovali klimu, co vsak robia, su priam nevyhnutne z inych hladisk, na ktore sa az tak neprihliada. Raz som videl jeden dokument, ktory sa tykal priamo morskych prudov, a rozoberal scenare, pokial by sa morske prudy nielen oslabili, ale sa uplne zastavili. Treba si hlavne uvedomit, ze morske prudy su vlastne giganticke pumpy, ktore premiestnuju masy vody na obrovske vzdialenosti. Su pohanane jednoduchym fyzikalnym principom, studenou a teplou vodou. Studena voda, ktora je v polarnych oblastiach, klesa na dno, kedze je tazsia, a prudi k tropickym oblastiam, kde sa otepluje a vracia sa naspat, a tak stale dokola. Aj ked, vplyv na ne ma napr. rozdielna salinita vody atd. Cize, ako som uviedol na zaciatku uviedol, pokial by aj morske prudy nemali nijak vyznamny klimaticky ucinok, tvrdit, ze by sme isli v pohode aj bez nich, je velmi mylna predstava, pretoze su zivotne dolezite z hladiska zivota v samotnom mori. Sluzia nielen tym, ze roznasaju plankton, ktorym sa zivia dalsie zivocichy, ale v prom rade su nieco ako prirodzene okyslicovadla, kedze zaistuju nepretrzitu cirkulaciu vody. Pokial sa vsak tato cirkulacia zastavy, bude to mat na zivot v mory katastroficky ucinok. A ked bude more mrtve, tak s nim zomrieme aj my., . Su dokazy, ze pred stovkami milionov rokov sa to uz stalo, ked sa uplne roztopili polarne ciapky na oboch stranach Zeme, cim bol naruseny kolobeh studenej a teplej vody...