od RisingStar » 01. 11. 2010 09:50
Zdravím.
Zatiaľ čo niektoré parametre podstatné pre dlhodobejší odhad vývoja počasia (rádovo na 1 - 3 mesiace dopredu) sa dlhšie javili a javia vhodné pre významnú zimu (a sám som mal za to, že to tak bude), posledné dni ma presviedčajú, že ani tieto faktory (NAO, AO, Atlantic temperature anomally) nie sú také jednoznačné, čo do výkladu ich vplyvu na počasie u nás (zotrvačnosť, oneskorenie ich priameho vplyvu, intenzita ich vplyvu v závislosti od ich veľkosti).
Navyše, ako sa tak pozerám na tlakovú mapu, akonáhle dôjde k transformácii tlakového poľa nad kontinentom, nič nebude brániť zonalite ako vyšitej. Samozrejme, samotná transformácia rozloženia tlaku nad kontinentom je otázna. Tak sa mi vidí, že aj túto zimu, predovšektým jej prvú polovicu môžu byť mrazivé obdobia skôr sporadického ako trvalého charakteru. V septembri alebo októbri (podobne ako v marci a apríli) je dosiahnutie podpriemernej odchýlky teploty "najjednoduchšie", t. j. teploty nemusia byť také nízke a teda ani kinetika pohybu vzduchových más taká špecifická alebo tak podmienená zásobami studených vzduchových más a ich priamym smerovaním nad centrálny kontinent.
Európa sa nám opäť červená, neznačí to, že by mala byť teplá zima, ale už vôbec to neznačí ani to, že sa chystá zima storočia. moje myšlienky ohľadom zimy, sa delia na dva prúdy. Ten prvý (triezvy) prúd hovorí o tom, že táto zima ničím nevybočí zo štandardu posledných rokov (t. j. že bude pomerne veľa teplejších dekád). Tá druhá (odvážnejšia) hovorí, že toto je ticho pred búrkou. (t.j., že chladnejšie dekády by mali prevládať).
Skúsenosti naznačujú všeličo. Je určité, že v horizonte 14-21 dní začnú modely avizovať výraznejší vpád, a reálne, že časom aj príde. A tak ako sa naň budeme pripravovať, tak sa už na nás bude pripravovať ďalšia teplejšia dekáda, ktorá po tomto ochladení opäť príde.
Občasné výrazné vpády a lokálne kalamity? Reálne. Trvalý chlad po väčšinu zimy? Nepravdepodobný.
Prajem pekný týždeň (je jasné, že teplotne bude pomerne príjemný).
The dogs bark, but the caravan goes on.