Koukám, že tato celkem významná "historická dálost" tu zatím nebyla zmíněna, tak jsem se rozhodl ji připomenout.
Jak tehdy ta situace vypadala - po teplejším štědrém dnu se 25.-27. otočilo proudění ze Z na S až SV, teploty šli celkem hluboko pod nulu a napadla první slabá vrstva sněhu. Po té následoval přechod té slavné TN od JZ, tou uplně ideální trasou přes střední Slovensko, během kterého na Moravě napadlo až rekordní množství sněhu. 850hpa teplota zůstala kolem -5°C, takže na rozdíl od letošního ledna tu jen sněžilo a sněžilo, místy i za silného větru. Denní teplota se tu pohybovala kolem -7°C!
Nejvíce sněhu napadlo na SV, v Ostravě neuvěřitelných 50cm, za 24h. Tady u mě spadlo něco přes 30cm, což bylo taky pěkné.
V prvních lednových dnech pak tady zůstala teplota těsně pod nulou a ještě nasněžilo pár dalších cm, takže 4.1. jsem změřil maximální výšku té zimy a to 40-45cm. Na J slovensku ale pršelo a sníh jim chudákům roztál.
...Celý leden tu pak byly ledové dny, takže přestože už nesněžilo, tak ještě na konci měsíce tu leželo kolem 35cm. A nějaký sníh tu nepřetržitě vydržel až do 20.3.
článek o Ostravě - 52cm za den: http://www.novinky.cz/domaci/73390-snez ... ejich.html
Přechod té níže:
Pište vaše vzpomínky na tento významný den!