Samozřejmě klídek, nohy na zemi, stejně jak ten z 6h jen jeden výstup, přesto výstup z 12h se tu bere jako lepší, než ten z 6h.

Uvidíme co dají další výstupy a co dá Ecák, ale s takto extrémním výstupem se předse jenom procenta pro chlad lehce hýbly.
No, takže podíváme se na danou situaci. Je to prakticky nejlepší možnost, jaká může v této situaci nastat.
Nejdřív by byl vzduch přímo z Arktidy nását Ruskou TN do oblasti barentského moře a od tam by ho blokující Islandská TV hodila přímo na nás, tak že by nás zasáhl ten nejchladnější vzduch a pak by ta TV přišla sem a vzduch by tu podržela. 850hpa teplota by klesla pod, na tuto dobu stěží uvěřitelných -15°C a udržela by se na tom chvíly. Max. teplota by velmi rychle klesla a posledních 6 dnů modelu gfs by byla denní maxima kolem, na tuto dobu extrémních -7°C, v noci by postupně šla pod -10, při vyjasnění na konec až k -15°C.
Všem nám je ale jasné, že toho je naprosto nejlepší varianta, která nemá zas tak velkou naději, aby vyšla. Zatím ji dával cca. každý 8-10 výstup modelů a esemblů, poslední 2 dny.
Co už je ale prakticky jisté, je vytvoření blokující TV, která se začne tvořit již za cca. 3,5dne!

Její velikost, tvar a poloha do 180h je skoro u všech modelů stejná, tak co dělá tak velké změny, v následném vývoji?
Jednak se určitě jedná o postup té Atlantické TN, která se má dostat na J od nás kolem 180h a sputit to ochlazení.
Více je ale důležitý, podle mě, vývoj daleko na S, v oblasti Špicberk. tento výstup dává ideální situaci, kdy prodanoucí se TN na SZ Ruska nasaje Arktický vzduch ze Špicberského výběžku TV, do S skandinávie a tím vlastně spustí ten vpád. Teplý výstup z 6h dával naopak do Sz Ruska TV, která se měla spojit s tou blokující TV a zablokovat Arktidu na S.
Většina výstupů dala něco mezi tím. Buď vpád jako tento, ale s teplejším vzduchem, nebo ten vzduch měl jít do Ruska a sem až kdyžtak později (včerejší gfs 12h).
Takže tam, na severu se asi o tomto ochlazení rozhodne.

Každopádně jsem zvědav na další vývoj, situací může nasat mnoho a velká většina z nich by přinesla dost velké ochlazení...pár ledových dnů by mi i stačilo. ;-)