Zdravím,
není se čemu divit, že ochlazení nepřijde tak výrazné a tak rychle.....vždyť jsem tu ještě nedávno měli 20°C a tohle je první vpád studeného vzduchu do SE....tudíž bude trvat chvíli než se vytlačí onen teplejší vzduch.
Nepřidá tomu ani nevýrazné tlakové pole nad Evropou. Jediným výraznějším tlakovým útvarem je v Evropě aktuálně TN přesunující se do evropské části Ruska a vzdálená blokační TV nad východním Atlantikem. Tudíž předpokládám, že ochlazování bude opravdu velmi pozvolné a ani srážek nebude, protože jednoduše nejsou podmínky aby se v oblasti SE nějaké tvořily....
Určitá změna v podobě něco málo napadeného sněhu na Moravě a zejména na Slovensku by mohla přijít o víkendu...avšak ona TN postupující ze Středozemí se zatím jeví nemastná neslaná...
Co se týče vývoje do budoucnosti tak na přelomu měsíců nás čeká zajímavá situace s opět s TN postupující ze Středomoří do SE.....či však přinese déšť nebo sníh je předčasné spekulovat....spíše by mě zajímalo jak bude ona TN dynamická a jakou dráhu postupu si vybere.....pokud by byla dostatečně dynamická a šla drahou přes V Slovensko a Ukrajinu znamenalo by to později natáhnutí arktického vzduchu ze Skandinávie do SE. S trochou štěstí udržení udržení Azorské TV (indexy by měli být výrazně v záporu) by to znamenalo pěknou zimní situaci. Existuje tu i varianta dvě že Azorská TV se neudrží a ustoupí k severu jelikož už tu nějaký ten pátek setrvává a přechod TN ze středomoří tak otevře cestu dalším TN do Evropy.
Uvidíme jak se to vyvine...avšak k zahájení pravé zimní sezony na většině území Evropy tu stále chybí TV nad Ruskem, bez které lze očekávat jen lokální vpády chladného vzduchu. A nezdá se mi, že ona Azorská TV bude setrvávat na svém místě nějak dlouhodobě.