Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků98484
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Globální oteplování je novodobý fenomén naší Země. Existuje vůbec?

Re: Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Příspěvekod Lapin » 07. 08. 2008 11:47

Dandy, našťastie sa klimatické hodnotenie nerobí podľa subjektívneho pocitu, ale podľa spracovania nameraných hodnôt. Ak hovoríme o nejakom období, že je teplejšie ako obvykle, tak máme na mysli odchýlku priemernej teploty tohoto obdobia od dohodnutého štandardného dlhodobého priemeru, ktorým je teraz 1961-1990. Podľa toho je doterajšie leto (1.VI.-7.VIII.2008) aj v Ostrave určite najmenej o 1,0 °C nad dlhodobým priemerom, teda teplotne nadnormálne.
Lapin

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Munky » 07. 08. 2008 12:54

Munky
Nováček

Registrace: 30. 04. 2008 18:29
Nadmořská výška:

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 08. 08. 2008 08:23

lenin
No zajímavý článek.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Munky » 09. 08. 2008 16:03

Munky
Nováček

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Marcel » 11. 08. 2008 13:27

Marcel
Nováček

Registrace: 06. 07. 2008 21:12

Hodnocení: 3

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Lapin » 11. 08. 2008 19:41

Marcel, dôležité je to, aby sme aktuálne počasie neporovnávali s atypickým klimatickým normálom, napríklad kratším ako 30 rokov, alebo s príliš premenlivou klímou. Zdá sa, že pre teplotu vzduchu je 1961-1990 celkom dobré obdobie, hoci 1951-1980 považujem za lepšie na celom svete. Problém je v tom, že veľa krajín ešte nemalo v tomto období spoľahlivé pozorovania. Z obdobia 1961-1990 máme z celého sveta 4400 staníc s použiteľnými dlhodobými priemermi teploty vzduchu. Novšie obdobia majú jednoznačne rastúci trend teploty a ako normálové obdobia sa nedajú použiť. Uvidíme, že ako sa k tomu postaví Svetová meteorologická organizácia v roku 2020.
Lapin

Co je to hodnocení?

Příspěvekod stonoha » 16. 08. 2008 20:32

p. lapin Co vravite na to ze teplota svetoveho oceanu bude zda sa najmensia za poslednych 8 rokov? Je to sposobene len javom la nina alebo mozme takuto situaciu ocakavat aj v buducich rokoch? Spominali ste ze ocakavate teplu zimu. Nemoze teplota oceanu naopak naznacovat nastup chladnejsieho obdobia? http://data.giss.nasa.gov/gistemp/table ... s+dSST.txt
stonoha
Nový člen

Registrace: 01. 05. 2008 21:54

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Lapin » 17. 08. 2008 12:41

Stonoha, ja som teraz na dovolenke v Turecku (Side), teplotu svetového oceánu sledujem pravidelne, teraz je nižšia kvôli tomu, že je končiaca LaNiňa a slabé Slnko, Atlantický oceán má na severe ale pomerne vysokú teplotu a Arktik tiež (2. najvyššia za posledných 30 rokov). Takže by som na tieto mediálne informácie príliš nedával veľkú váhu. treba čítať ofićiálne stránky profesionálnych inštitúcií,ktoré sa touto problematikou zaoberájú. Vrátim sa 27.VIII. a potom sa budem venovať tomuto problému podrobnejšie.
Lapin

Co je to hodnocení?

Příspěvekod 54321 » 17. 08. 2008 18:31

Môže mi niekto povedať, ako by sa správala klíma, keby sa nevypúšťali žiadne emisie,resp. zanedbateľné množstvo? Otepľovalo by sa, len pomalšie? Alebo by sa ochladzovalo? Ak je vôbec možné na to odpovedať.

Čo sa týka aj posunu klim. pásiem. V minulosti boli teplejšie obdobia, aj chladnejšie a napr. vo Veľkej Británii boli podmienky také, aké tam majú v najbližších desiatkach rokov nastať.

Ja globálne otepľovanie (GO) akceptujem, ale nepredceňuje sa vplyv človeka na GO? Nebolo by tu aj bez neho, len možno o čosi slabšie a bolo by úplne prirozdeným javom zmeny klímy, aké tu boli počas vývoja našej planéty? Nie som meteorológ ani klimatológ, no celkom ma táto problematika zaujíma, bol by som rád, keby mi odpovedal niekto, kto do toho vidí viac. ;)

Taktiež slnečná aktivita, jej vplyv by mal zoslabnúť (podľa meteorológov SHMÚ) po roku 2011. Ak to tak je, pocítime to aj na počasí, teda chladnejšie zimy napríklad?
54321

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 17. 08. 2008 21:31

hanz
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod 54321 » 17. 08. 2008 21:48

Globálne otepľovanie je fakt, len hľadať za ním výlučne človeka je podľa mňa príliš jednoduché. Samozrejme, extrémy vždy boli, sú a aj budú, v minulosti boli aj oveľa väčšie výkyvy, napr. sneh v lete ako si písal a pod.

Ale dá sa povedať, ako by sa právala klíma, keby sme nevypúšťali žiadne emisie?
54321

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 17. 08. 2008 22:01

hanz
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Munky » 18. 08. 2008 10:31

Presne. Neda sa nijako jednoznacne realne dokazat,ze by bez emisii bolo chladnejsie. Je odvazne tvrdit,ze za toto relativne male oteplenie moze prave clovek,no co ak nemoze? Ved ta klima sa stale meni a v minulosti sa menila i rychlejsie,je tazko povedat,ako to naozaj je. Teraz sa stale hovori,posledne roky su teplotne nadpriemerne a pod. No ano,ved globalna teplota nemoze byt stale rovnaka,doteraz slabo stupa,no moze sa stat,ze o par desatroci klesne. Potvrdit sa to neda,no ani vyvratit,mozme si len domyslat. Vsetky deje v atmosfere a vsetko co na nu vplyva, su to velmi zlozite procesy. I ti najlepsi vedci a odbornici mozu len predpovedat,ako bude dalej. Takze vedci,ktori tvrdia,ze teplota bude stale v priemere len stupat,alebo ze este v tomto storoci pride tzv.mala doba ladova su proste len hypotezy,ktore sa mozu,no vobec nemusia splnit.
V mediach,bulvari sa takisto vyskytuju aj clanky o GO,ako bude stale len teplejsie,no aj clanky o GO ako prirodzenej zmene. Takisto aj v ČT,raz davaju dokument o GO ako o velkom vplyve cloveka,no neskor bol zas dokument o svindli s GO,tak kazdy si moze vybrat :lol:
Munky
Nováček

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 18. 08. 2008 12:38

hanz
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Zpět na Globální oteplování