Zdravím, včera bylo zajímavé sledovat vývoj srážek. Ještě v 18 hod. jsem nechápal, co maluje aladin do půlnoci. Vypadalo to, že se spíše sekl. Během hodiny se ale roztrhla peřina a nad námi bylo najednou "radarové zeleno". Na místech, kde se to drželo napadlo během cca dvou hodin 5 cm. Takže milé překvapení. Samozřejmě jsem musel vyrazit s autem do vyšších poloh a projet se po zasněžených cestách :-). Podle příspěvků tady na foru se takovým výletům "jižani" vyhýbají, jak čert kříži
, ale já si to užívám a nejsem určitě sám.
Nad 600 m už leželo 10 cm z předešlích dnů a k tomu určitě dalších 10 napadalo. Jak už to u takto nevýrazných níží bývá, tak mnohem víc srážek spadlo pod Krkonošemi, než na samotných horách. Je to opačný případ než když je svižné proudění a srážky se zesilují při přechodu kopců.
Jinak vzniknul vskutku impozantní pruh srážek přes celou republiku, to se zas tak často nevidí.
Jinak nechápu jednoho milovníka lyžování ze Slovenska, který už více jak 14 dní předpovídá oteplení kolem 6. XII. Zajímalo by mě, kde pramení jistota, že to tak bude. A je to mimochodem první milovník lyžování, o kterém vím, že předpovídá jen oteplení a nadprůměrné teploty a o ochlazení téměř ani zmínka. To si opravdu vysoce odporuje.