To jsou veletoče, ta meteorologie to je adrenalinovej sport, co? Když si vezmu, že zbytek národa žije už pár dnů s blaženou jistotou bílých Vánoc od Dáši a my všichni jsme si mezitím prošli už cyklem od beznaděje, rezignace až po opatrné doufání...
Každým dnem se Vánoce blíží a výstupy se budou blížit blíž realitě. Takže zatím víme (snad) to, že i ve středu by to mělo být ještě v pohodě.
EDIT: Mimochodem, dneska je opravdu nádherně, daly by se z fleku fotit krásné novoroční přání
Ono to s tím oteplením bude ještě zajímavé a je pravda, že pokud chcete nové sněžení, tak se opravdu musí dostat teplejší vzduch blíže k ČR. Aktuální výstup ukazuje intentivní sněžení na Štědrý den a poté arktické mrazy. Pro nás, kteří máme rádi zimu, je to málokdy splnitelný sen, ale...Šance, že se tak stane je normálně asi 1:50, ale letos je to vidím tak 1:5 a s tím už se dá pracovat...uvidíme co večer ECMWF. GFS jinak už podruhé po sobě dal chladnější výstup - tento je tedy extra chladný a i ensámbly klesají. Pravdou zůstává, že každý model se liší už na 4 dny dopředu a to je opravdu atypické.
Ja to momentálne vidím tak, že pondelok, utorok a streda budú celkom v kľude, teplota aspoň u nás by sa nemala dostať nejak výrazne nad nulu (ak, tak o pár desatín). Aspoň podľa mňa to vyzerá tak, že najkritickejšie to bude 23.12., v noci na 24.12 a možno doobeda na štedrý deň. V tomto sa výnimočne zhodli GFS aj ECMWF, že by sa malo v priebehu štedrého dňa ochladzovať a 25.12. by to už mohlo vyzerať zimne. Je tu šanca. Uvidíme.
Víte co mě těší daleko víc než gfs? ALADIN nám dává na noc na sobotu 5mm, tedy cca. 7cm prašanu! Podle aktuálního výstupu by tu mohlo být nejvíc srážek z té TN.
Rekordy:
Min. teplota -22,6°C , 24.1.06 Max. teplota+39,6°C , 20.7.07
v. sněh. pokr.: 40cm, 3.2.2010 a 4.1.2006 poč. dnů se sněh. pokr.: 92, zima 05/06 poč. led. dnů: 54, zima 09/10
Já jsem tady včera nebyl a tak jsem si jel od 83 stránky a na začátku pořád jen smajlíci a čím víc jsem se blížil k teto stránce tak už byly smajlíci , doufám, že vánoce budou na sněhu ( u nás těžko teď 1-2 cm ), ale přeju to alespoň vám. Jinak doufejme, že od toho 26. 12. se bude vyrazně ochlazovat a mohla by být i ta kalamitka . Přeji hezké svátky se sněžením a nízkými teplotami.
A máme tu gfs v číslech: http://wxweb.meteostar.com/sample/sampl ... ?text=LKTB To nakreslil fakt perfektně, jen út a čt by nebyly ledové a vánoce...30cm :-D Ale nemyslím, že to bude až zas tak pěkné, ale dobré to bude, od 26. určitě.
Rekordy:
Min. teplota -22,6°C , 24.1.06 Max. teplota+39,6°C , 20.7.07
v. sněh. pokr.: 40cm, 3.2.2010 a 4.1.2006 poč. dnů se sněh. pokr.: 92, zima 05/06 poč. led. dnů: 54, zima 09/10
Tak níže spojená se sněžením, které dorazí k nám dnes v noci se jmenuje Petra. Severozápadní Německo je již od oběda zasypáváno vydatnou sněhovou nadílkou. Jakmile fronta dorazím k nám, počítám, že se začne vlnit a nasněží mnohem více sněhu, než počítá ČHMÚ. Když řeknu, že v Praze okolo 10 cm, nemusím být daleko od pravdy. Krušné hory to ale schytají v plné parádě.