Tak vážení. Dnešným dňom začala advekcia teplého vzduchu a nepotrvá dlho a teploty sa dostanú na plusové hodnoty. Je takmer isté, že na Slovensku neostane do štedrého dňa po snehu ani stopy, a to nielen v nížinách. Spočiatku som dúfal v to, že nastúpi inverzia, pretože oteplenie nebude len prechodné a prúdenie teplého vzduchu bude pomerne intenzívne. Musíme sa pripraviť na to, že v charakterizstických oblastiach ako považie, či ostravsko, sa budú teploty blížiť k 10°C. Ani avizované ochladenie okolo sviatkov situáciu nezlepší. Avšak netreba byť sklamaný a lámať palicu, lebo zatiaľ je zima kvalitná. Veď si spomeňme na niektoré minulé roky, kedy takmer celý december mal jesenný ráz počasia...To, že na Vianoce nebude sneh, je škoda, ale 20 decembrových dní s čisto zimným charakterom si treba vážiť....Ohľadne ďalšieho vývoja som skeptik, nedávam moc šancí zime do nového roka. Síce vidím šancu na existenciu veľkej TV nad Európou, čo by mohlo znížiť vyššie teploty nízkou oblačnosťou, ale nástup ďalšej fázy zimy vidím až na začiatok nového roka, kedy by mohlo nastať cyklonálna situácia, ktorá by sem "prifúkla" mrazivý vzduch. Blokovanie zonality, ktoré teraz skrachovalo, by sa mohlo v tom čase obnoviť, a ak by k tomu došlo, týchto 20 dní decembra by bol len predkrm....Som presvedčený, že v januári zažijeme ešte niečo extra, s čím nás táto zima prekvapí. Osobne nejak extra moc snehu nečakám, skôr mám taký pocit, že by mohli prekvapiť mrazy. Verím a som takmer na 100% presvedčený, že vrchol zimy bude v januári, nie že bol teraz...
neodvolávam sa na nijaký konkrétny model, vychádzam skôr z osobných skúseností a z takého subjektívneho laického pohľadu.
Zaregistroval som sa na slovenské fórum a celkom sa mi to tam pozdáva. Na toto fórum budem odteraz chodievať len zriedkavo, ak mi vyjde čas, atď...nemám nič proti nikomu, ale v poslednom čase sa to tu pomenilo a čisto môj osobný názor je, že to už nie je ono. A dnešný spor o ničom k tomu len pridal. Je tu veľa názorových línii a nájdu sa jedinci, ktorým vadí názor toho druhého. Ale musím povedať, že našiel som tu aj diskutérov, s ktorými poväčšine súhlasím (Adi, Switzzy, Varel, Forgi...). A nie je to preto, že by ma niekto nahneval alebo urazil....Takže z času na čas sa tu ukážem. Mávajte sa pekne a prežite šťastné Vianoce!