od meteomraz » 03. 01. 2011 13:58
Tak nás čekají 3 až 4 ledové dny a poté již avizované oteplení. Z modelů šlo toto oteplení vyčíst již před 10 dny, ale nyní lze těžko odhadovat trend, který by měl následovat po tomto víkendu. ECMWF předpokládá spíše oceánské proudění. GFS již 4 výstup po sobě ukazuje po víkendu postupné ochlazování a nutno říci, že poslední hlavní výstupy jsou i určitými extrémními variantami, jelikož se poměrně vzdalují od průměru ensámblů, ale z hlediska synoptické situace se přibližují několika ensámblům. Nadějné je ochlazení po 15.1. - na tom se shoduje více výstupů a ta synoptická situace by mohla být i stabilnější, ale uvidíme, je to ještě daleko. Oteplení zasáhne zejména Čechy, ale vzhledem k intenzitě proudění bude postupně teplejší počasí i na Moravě a ve Slezsku.
Troufám si tvrdit, že leden bude na většině území ČR teplejší než minulý měsíc a než leden předchozího roku, ale neznamená to, že bude nějaký "jarní". Bavíme se tady o oteplení a teplotách "až" +8, ale v porovnání třeba s lednem 2007 je to vlastně ještě nízká teplota.
AO a NAO jsou celkem přívětivé pro návrat zimy po 15. lednu a to zejména AO, NAO zatím drží nulový trend. Sever Evropy zůstane relativně prochlazený, pouze východní Evropa bude poznamenána teplým JZ a i Moskva se bude dostávat z nynějších -15 přes den až k nule. Starost mě vlastně trochu dělá jen Sibiřská TV, která je letos z pohledu vlivu na počasí ve střední Evropě poněkud pasivní.
Můj odhad: oteplení bude trvat cca 6 dní tj. od tohoto čtvrtka do úterý, poté tady budeme mít takové průměrné počasí s teplotami -2 až +2 přes den a smíšené srážky v nížinnách a 16 ledna se dostane TV nad Británii a po její zadní straně sklouzne TN nad Dánsko a přinese výraznější ochlazování od severu. Studený vzduch sklouzne až do Středomoří, kde v kontaktu s teplým vzduchem vznikne TN, která kolem 19 ledna začne přecházet z Itálie přes západní Slovensko nad Ukrajinu a přinese sněžení do celé ČR, ale nejvíce zřejmě na Moravu a Slezska. TV se z Britských ostrovu rozšíří i nad severní Evropu a poté spojí s TV nad Ruskem a mezi touto mohutnou TV se středem (1055 HPa)nad SZ Ruskem a několika TN v jižní Evropě k nám bude proudit ledový vzduch, což následně přinese arktické dny a zřejmě vrchol zimy kolem 27.1. Únor bude zřejmě v první polovině mrazivý, ale druhá polovina již bude ve znamení teplejšího proudění...pouze můj tip.